Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotlety schabowe w sosie winno-śmietanowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 761015" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis, jak to zazwyczaj u mnie, zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;</span> z lat 70. Opracowanie kulinarne </p><p>Maria Lemnis i Henryk Vitry. Próbowany przez te lata kilkakrotnie. Z powodu dodatku wina, w sam raz na niedzielny obiad. Godna polecenia odmiana schabowych panierowanych.</p><p></p><p><strong>Składniki dla 4 osób</strong></p><p>4 niezbyt cienkie kotlety schabowe</p><p>4 duże kwaskowate jabłka</p><p>2 średnie cebule</p><p>11/2 - 2 szklanek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>2/3szklanki kwaśnej śmietany (22%)</p><p>2 łyżki masła</p><p>mąka do obtoczenia kotletów</p><p>skąpa łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>olej do smażenia kotletów</p><p>szczypta cukru</p><p>sól, pieprz</p><p>ew. kilkanaście kropli Maggi (jeśli ktoś lubi)</p><p>masło do polania makaronu i tarty ser (np.ementaler) do posypania</p><p></p><p>Cebule i jabłka obieramy i kroimy cebule na talarki, a jabłka po usunięciu gniazd nasiennych na plastry. Podduszamy je na małym ogniu w maśle przez 10 minut. Po tym czasie bardzo skąpo je solimy i oprószamy odrobinę pieprzem.</p><p>Kotlety schabowe lekko solimy, otaczamy w mące i krótko przysmażamy z obu stron na gorącym oleju, by nabrały rumianej barwy. Kotlety układamy na podściółce cebulowo-jabłkowej i zalewamy winem. Ja używam 2 szklanek wina. Kupuję dość tanie wina &quot;do sosów&quot; zazwyczaj półwytrawne, ponieważ te tanie wytrawne są z reguły kwaśne. Może to być również wino domowej roboty np. z jabłek, byle nie było to wino słodkie. Patelnię lub rondel przykrywamy i dusimy kotlety z dodatkami przez 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy kotlety są miękkie (widelec powinien w nie lekko wchodzić), wtedy wyjmujemy je na ogrzany półmisek, a sos podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną. Gdyby sosu było zbyt dużo i ciągle był zbyt rzadki, odparowujemy go na niewielkim ogniu. Mnie to się jeszcze nie zdarzyło, ale wszystko zależy od ilosci użytych składników. Smak sosu wyrównujemy szczyptą cukru, solą i ewentualnie Maggi, czego ja nie robię, bo według mnie psuje smak sosu. Ale może ktoś lubi.</p><p>Oddzielnie podajemy krótki makaron, albo papardelle połamane na kawałki, polany masłem i suto posypany tartym serem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 761015, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis, jak to zazwyczaj u mnie, zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja"[/SIZE] z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. Próbowany przez te lata kilkakrotnie. Z powodu dodatku wina, w sam raz na niedzielny obiad. Godna polecenia odmiana schabowych panierowanych. [B]Składniki dla 4 osób[/B] 4 niezbyt cienkie kotlety schabowe 4 duże kwaskowate jabłka 2 średnie cebule 11/2 - 2 szklanek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2/3szklanki kwaśnej śmietany (22%) 2 łyżki masła mąka do obtoczenia kotletów skąpa łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia kotletów szczypta cukru sól, pieprz ew. kilkanaście kropli Maggi (jeśli ktoś lubi) masło do polania makaronu i tarty ser (np.ementaler) do posypania Cebule i jabłka obieramy i kroimy cebule na talarki, a jabłka po usunięciu gniazd nasiennych na plastry. Podduszamy je na małym ogniu w maśle przez 10 minut. Po tym czasie bardzo skąpo je solimy i oprószamy odrobinę pieprzem. Kotlety schabowe lekko solimy, otaczamy w mące i krótko przysmażamy z obu stron na gorącym oleju, by nabrały rumianej barwy. Kotlety układamy na podściółce cebulowo-jabłkowej i zalewamy winem. Ja używam 2 szklanek wina. Kupuję dość tanie wina "do sosów" zazwyczaj półwytrawne, ponieważ te tanie wytrawne są z reguły kwaśne. Może to być również wino domowej roboty np. z jabłek, byle nie było to wino słodkie. Patelnię lub rondel przykrywamy i dusimy kotlety z dodatkami przez 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy kotlety są miękkie (widelec powinien w nie lekko wchodzić), wtedy wyjmujemy je na ogrzany półmisek, a sos podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną. Gdyby sosu było zbyt dużo i ciągle był zbyt rzadki, odparowujemy go na niewielkim ogniu. Mnie to się jeszcze nie zdarzyło, ale wszystko zależy od ilosci użytych składników. Smak sosu wyrównujemy szczyptą cukru, solą i ewentualnie Maggi, czego ja nie robię, bo według mnie psuje smak sosu. Ale może ktoś lubi. Oddzielnie podajemy krótki makaron, albo papardelle połamane na kawałki, polany masłem i suto posypany tartym serem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kotlety schabowe w sosie winno-śmietanowym
Top
Bottom