Kotlety schabowe z truskawkowo-balsamicznym sosem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dla 4 osob:

250g truskawek (najlepsze sa jedrne i twardawe)
1/4 szklanki najlepszego octu balsamicznego
2 lyzeczki cukru drobnego
4 miesiste kotlety schabowe z koscia
oliwa z oliwek
1/4 szklanki rosolu/wywaru z kurczaka
swieze liscie bazylii
sol
pieprz


Piec rozgrzac do 200C.
Umyte, wyszypulkowane, przekrojone na pol truskawki wymieszac z cukrem i balsamico, odstawic na 15 min.

Kotlety oproszyc sola i pieprzem. Na zaroodpornej patelni (np. w calosci zeliwnej), rozgrzac oliwe i obsmazyc na niej kotlety na rumiano z obu stron. Patelnie z miesem wstawic do pieca na 10 min. Kotlety wyjac z pieca i patelni na talerz, luzno przykryc folia aluminiowa.

Patelnie z sokami i tluszczem ustawic na ogniu, rozgrzac nieco, dodac wywar, zdeklasowac, doprowadzic do wrzenia. Dodac truskawki wraz z sokami, zmniejszyc ogien, podgrzac dokladnie, doprawic sola i pieprzem.

Na talerze wylozyc gotowe kotlety, na nie truskawkowy sos i pokrojona cienko bazylie.

Prezpis z magazynu delicious


Po spozyciu dodaje:

Podalam z ziolowym cous-cousem i mlodymi liscmi salat roznych. Bardzo nam smakowalo. Sos jest wysmienity.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy