- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla 4 osob:
250g truskawek (najlepsze sa jedrne i twardawe)
1/4 szklanki najlepszego octu balsamicznego
2 lyzeczki cukru drobnego
4 miesiste kotlety schabowe z koscia
oliwa z oliwek
1/4 szklanki rosolu/wywaru z kurczaka
swieze liscie bazylii
sol
pieprz
Piec rozgrzac do 200C.
Umyte, wyszypulkowane, przekrojone na pol truskawki wymieszac z cukrem i balsamico, odstawic na 15 min.
Kotlety oproszyc sola i pieprzem. Na zaroodpornej patelni (np. w calosci zeliwnej), rozgrzac oliwe i obsmazyc na niej kotlety na rumiano z obu stron. Patelnie z miesem wstawic do pieca na 10 min. Kotlety wyjac z pieca i patelni na talerz, luzno przykryc folia aluminiowa.
Patelnie z sokami i tluszczem ustawic na ogniu, rozgrzac nieco, dodac wywar, zdeklasowac, doprowadzic do wrzenia. Dodac truskawki wraz z sokami, zmniejszyc ogien, podgrzac dokladnie, doprawic sola i pieprzem.
Na talerze wylozyc gotowe kotlety, na nie truskawkowy sos i pokrojona cienko bazylie.
Prezpis z magazynu delicious
Po spozyciu dodaje:
Podalam z ziolowym cous-cousem i mlodymi liscmi salat roznych. Bardzo nam smakowalo. Sos jest wysmienity.
250g truskawek (najlepsze sa jedrne i twardawe)
1/4 szklanki najlepszego octu balsamicznego
2 lyzeczki cukru drobnego
4 miesiste kotlety schabowe z koscia
oliwa z oliwek
1/4 szklanki rosolu/wywaru z kurczaka
swieze liscie bazylii
sol
pieprz
Piec rozgrzac do 200C.
Umyte, wyszypulkowane, przekrojone na pol truskawki wymieszac z cukrem i balsamico, odstawic na 15 min.
Kotlety oproszyc sola i pieprzem. Na zaroodpornej patelni (np. w calosci zeliwnej), rozgrzac oliwe i obsmazyc na niej kotlety na rumiano z obu stron. Patelnie z miesem wstawic do pieca na 10 min. Kotlety wyjac z pieca i patelni na talerz, luzno przykryc folia aluminiowa.
Patelnie z sokami i tluszczem ustawic na ogniu, rozgrzac nieco, dodac wywar, zdeklasowac, doprowadzic do wrzenia. Dodac truskawki wraz z sokami, zmniejszyc ogien, podgrzac dokladnie, doprawic sola i pieprzem.
Na talerze wylozyc gotowe kotlety, na nie truskawkowy sos i pokrojona cienko bazylie.
Prezpis z magazynu delicious
Po spozyciu dodaje:
Podalam z ziolowym cous-cousem i mlodymi liscmi salat roznych. Bardzo nam smakowalo. Sos jest wysmienity.
Ostatnią edycję dokonał moderator: