Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety soczewicowo - pieczarkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 893830" data-attributes="member: 1443"><p>0,5 szklanki zielonej soczewicy</p><p>200g (4 średnie) pieczarki</p><p>1 duża cebula</p><p>1 łyżeczka lubczyku</p><p>0,5 łyżeczki suszonego, zmielonego selera (korzeń, nie nać)</p><p>3 łyżki mąki</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Cebulę pokroić w piórka, zrumienić na odrobinie oleju, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż odparuje cały płyn, soczewicę przepłukać, dodać do pieczarek, wlać szklankę wody, dodać sól, lubczyk i seler, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cały płyn zostanie wchłonięty, przełożyć do malaksera i z grubsza zmiksować - do połączenia składników, dodać pieprz, mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (z zimnej masy łatwiej formować kotlety), smażyć na rozgrzanym oleju, z tej porcji wyszło mi 8 małych placuszków, masa jest zwarta i daje się łatwo formować, ale lepiej robić małe, grubsze kotlety, bo przy dużych mogą być problemy z odwracaniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 893830, member: 1443"] 0,5 szklanki zielonej soczewicy 200g (4 średnie) pieczarki 1 duża cebula 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki suszonego, zmielonego selera (korzeń, nie nać) 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka, zrumienić na odrobinie oleju, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż odparuje cały płyn, soczewicę przepłukać, dodać do pieczarek, wlać szklankę wody, dodać sól, lubczyk i seler, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cały płyn zostanie wchłonięty, przełożyć do malaksera i z grubsza zmiksować - do połączenia składników, dodać pieprz, mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (z zimnej masy łatwiej formować kotlety), smażyć na rozgrzanym oleju, z tej porcji wyszło mi 8 małych placuszków, masa jest zwarta i daje się łatwo formować, ale lepiej robić małe, grubsze kotlety, bo przy dużych mogą być problemy z odwracaniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety soczewicowo - pieczarkowe
Top
Bottom