- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z ksiązki Gary Rhodes'a "Keeping it simple"
Na 4 porcje potrzebujemy:
- 4 kotlety ze schabu
- 7 - 8 jabłek (koksa pomarańczowa lub inne słodko-winne)
- sok z 1/2 cytryny (lub 1-2 łyżki Calvadosu)
- ok. 1,5 łyżki cukru
- 1/8 kostki czyli 25 g masła roztopionego
- sól i pieprz
Połowę jabłek obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno, przełozyć do
garnka. Dodać do jabłek połowę cukru, sok cytrynowy i 3 łyżki wody, gotować pod
pokrywką na średnim gazie przez 10-15 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
odstawić i utrzymywać w cieple.
Rozgrzać grill. Kotlety posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem. Grillować ok. 4-5
minut z każdej strony.
Podczas gdy mięso się grilluje obrać i podzielić na ćwiartki pozostałe jabłka. Pokroić na
cieniutkie plasterki wzdłuż ćwiartki jabłka.
Wcześniej rozgotowane jabłka rozłożyć równo na kotlety, następnie położyć na to
plasterki jabłek dachówkowato, jak w tarcie jabłkowej. Posmarować wierzch masłem i
posypać resztą cukru. Wstawić z powrotem pod grill i piec aż jabłka zmiękną i lekko się
przypieką na brzegach.
Do musu jabłkowego dodałam trochę majeranku ale nie jest to konieczne. Kotlety
podałam z puree ziemniaczanym, borówkami, odrobiną posiekanego świeżego
rozmarynu oraz sosem typu gravy, czyli tego co zostało na blasze po wczoraj pieczonym
udźcu indyczym w czosnku, czerwonej cebuli i rozmarynie. Wyszło pyszne i na pewno do
powtórki, polecam bo łatwo i szybko się robi

Na 4 porcje potrzebujemy:
- 4 kotlety ze schabu
- 7 - 8 jabłek (koksa pomarańczowa lub inne słodko-winne)
- sok z 1/2 cytryny (lub 1-2 łyżki Calvadosu)
- ok. 1,5 łyżki cukru
- 1/8 kostki czyli 25 g masła roztopionego
- sól i pieprz
Połowę jabłek obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno, przełozyć do
garnka. Dodać do jabłek połowę cukru, sok cytrynowy i 3 łyżki wody, gotować pod
pokrywką na średnim gazie przez 10-15 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
odstawić i utrzymywać w cieple.
Rozgrzać grill. Kotlety posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem. Grillować ok. 4-5
minut z każdej strony.
Podczas gdy mięso się grilluje obrać i podzielić na ćwiartki pozostałe jabłka. Pokroić na
cieniutkie plasterki wzdłuż ćwiartki jabłka.
Wcześniej rozgotowane jabłka rozłożyć równo na kotlety, następnie położyć na to
plasterki jabłek dachówkowato, jak w tarcie jabłkowej. Posmarować wierzch masłem i
posypać resztą cukru. Wstawić z powrotem pod grill i piec aż jabłka zmiękną i lekko się
przypieką na brzegach.
Do musu jabłkowego dodałam trochę majeranku ale nie jest to konieczne. Kotlety
podałam z puree ziemniaczanym, borówkami, odrobiną posiekanego świeżego
rozmarynu oraz sosem typu gravy, czyli tego co zostało na blasze po wczoraj pieczonym
udźcu indyczym w czosnku, czerwonej cebuli i rozmarynie. Wyszło pyszne i na pewno do
powtórki, polecam bo łatwo i szybko się robi


