Kotlety wieprzowe z wierzchem jak tarta jabłkowa

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis pochodzi z ksiązki Gary Rhodes'a "Keeping it simple"

Na 4 porcje potrzebujemy:

- 4 kotlety ze schabu
- 7 - 8 jabłek (koksa pomarańczowa lub inne słodko-winne)
- sok z 1/2 cytryny (lub 1-2 łyżki Calvadosu)
- ok. 1,5 łyżki cukru
- 1/8 kostki czyli 25 g masła roztopionego
- sól i pieprz

Połowę jabłek obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno, przełozyć do
garnka. Dodać do jabłek połowę cukru, sok cytrynowy i 3 łyżki wody, gotować pod
pokrywką na średnim gazie przez 10-15 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
odstawić i utrzymywać w cieple.
Rozgrzać grill. Kotlety posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem. Grillować ok. 4-5
minut z każdej strony.
Podczas gdy mięso się grilluje obrać i podzielić na ćwiartki pozostałe jabłka. Pokroić na
cieniutkie plasterki wzdłuż ćwiartki jabłka.
Wcześniej rozgotowane jabłka rozłożyć równo na kotlety, następnie położyć na to
plasterki jabłek dachówkowato, jak w tarcie jabłkowej. Posmarować wierzch masłem i
posypać resztą cukru. Wstawić z powrotem pod grill i piec aż jabłka zmiękną i lekko się
przypieką na brzegach.

Do musu jabłkowego dodałam trochę majeranku ale nie jest to konieczne. Kotlety
podałam z puree ziemniaczanym, borówkami, odrobiną posiekanego świeżego
rozmarynu oraz sosem typu gravy, czyli tego co zostało na blasze po wczoraj pieczonym
udźcu indyczym w czosnku, czerwonej cebuli i rozmarynie. Wyszło pyszne i na pewno do
powtórki, polecam bo łatwo i szybko się robi
icon_smile.gif


wieprzjab_ka1.JPG wieprzjab_ka2.JPG
 

Załączniki

  • wieprzjab_ka1.JPG
    wieprzjab_ka1.JPG
    59.6 KB · Wyświetleń: 0
  • wieprzjab_ka2.JPG
    wieprzjab_ka2.JPG
    72.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy