Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
kotlety z grochu (jak falafel)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1157983" data-attributes="member: 9634"><p>Falafel - kotlety z grochu</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">250 g grochu włoskiego</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka drobno posiekanej kolendry</li> <li data-xf-list-type="ul">2 cebule, gruby szczypior</li> <li data-xf-list-type="ul">1 ząbek czosnku</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 łyżeczki kminku</li> <li data-xf-list-type="ul">sól, pieprz</li> <li data-xf-list-type="ul">1/4 łyżeczki sody oczyszczonej</li> <li data-xf-list-type="ul">olej do smażenia</li> </ul><p></p><p>Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Zalałam go dziś rano, aby po południu był gotowy.</p><p>Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.</p><p>Groch powinien mieć konsystencje suchego puree. </p><p>Pietruszkę i kolendrę posiekać, wymieszać z grochem. Czosnek, cebule i szczypior posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty i wymieszać. </p><p>Mokrymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. </p><p>Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce i podawać.</p><p>Falafel można jeść z hummusem, sałatą, surówkami czy chlebkiem pitta. Można go też traktować jak kotlety i podawać tradycyjnie.</p><p></p><p>zdjęcia wieczorem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1157983, member: 9634"] Falafel - kotlety z grochu [LIST][*]250 g grochu włoskiego [*]1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki [*]1 łyżka drobno posiekanej kolendry [*]2 cebule, gruby szczypior [*]1 ząbek czosnku [*]1/2 łyżeczki kminku [*]sól, pieprz [*]1/4 łyżeczki sody oczyszczonej [*]olej do smażenia [/LIST] Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Zalałam go dziś rano, aby po południu był gotowy. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Groch powinien mieć konsystencje suchego puree. Pietruszkę i kolendrę posiekać, wymieszać z grochem. Czosnek, cebule i szczypior posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty i wymieszać. Mokrymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce i podawać. Falafel można jeść z hummusem, sałatą, surówkami czy chlebkiem pitta. Można go też traktować jak kotlety i podawać tradycyjnie. zdjęcia wieczorem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
kotlety z grochu (jak falafel)
Top
Bottom