- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Kasza niepalona smakuje mi tylko w takiej formie.
Kotleciki z kaszy gryczanej
200 g kaszy gryczanej niepalonej ugotować bez soli w 350 ml wody. Będzie sypka. Ostudzić.
Najlepsza z poprzedniego dnia.
2 cebule drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Dodać do kaszy, wbić 3 jajka, dodać ze 3-4 łyżki mąki (najlepiej smakuje z mąką z ciecierzycy), przyprawić solą (ok. 3/4 łyżeczki) i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz formując okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano z obu stron.
Mnie najbardziej smakuje z surówką z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka i ogórka kiszonego z olejem.
Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kotleciki z kaszy gryczanej
200 g kaszy gryczanej niepalonej ugotować bez soli w 350 ml wody. Będzie sypka. Ostudzić.
Najlepsza z poprzedniego dnia.
2 cebule drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Dodać do kaszy, wbić 3 jajka, dodać ze 3-4 łyżki mąki (najlepiej smakuje z mąką z ciecierzycy), przyprawić solą (ok. 3/4 łyżeczki) i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz formując okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano z obu stron.
Mnie najbardziej smakuje z surówką z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka i ogórka kiszonego z olejem.
Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
