- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Kotlety z kury po kijowsku
Źródło przepisu - Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska"
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
4 piersi kurze (u mnie kurczacze)
2 jaja
100 g tartej bułki
30 obranych i utartych słodkich migdałów
40 g obranych i drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 pęczka zielonej pietruszki
Farsz:
150 g cielęciny (u mnie indyk)
2 marchwie
1 pietruszka
1 mały kawałek korzenia selera
1 por
100 g świeżego szpinaku
1 żółtko,
2 łyżki masła,
3-4 liście laurowe (u mnie jeden)
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
sol, pieprz, u mnie dodatkowo czosnek, bez którego sobie nie wyobrażam szpinaku
Wykonanie:
1. Piersi kurze umyć, obrać ze skóry, rozbić zwilżonym wodą tłuczkiem, nadając im kształt wydłużonego liścia.
2. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w niewielkie kawałki. Zalać wodą (ok. 1 l). Dodać cielęcinę, osolić, doprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zagotować, odszumować i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
Szpinak przebrać, opłukać, usunąć korzonki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 6 min). Ja nie gotowałam, tylko krótko zblanszowałam na suchej patelni pod przykryciem. Dałam go więcej niż w przepisie, ale część liści dodałam do farszu, a część wyłożyłam cienką warstwą na uformowane mięso. Odcedzić i odcisnąć. Cielęcinę i szpinak przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, po czym wymieszać starannie z żółtkiem i masłem. Farsz osolić, dodać pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
3. Na środek każdego z filetów nałożyć porcję farszu, zwinąć je ciasno w rulon, nadając im kształt wrzeciona.
4. Kotlety panierować kolejno w bułce, jaju oraz wymieszanych z migdałami orzechach. Smażyć na maśle (u mnie - masło z olejem z pestek winogron) z obu stron na jasnozłoty kolor, po czym dosmażać przez 5 minut w nagrzanym do temp. 200 stopni C piekarniku.
5. Podawać z zielonym groszkiem, przybrane plasterkami cytryny oraz siekaną, zieloną pietruszką.
Ja dodatkowo podałam do nich pieczone ziemniaki (żeby nie nagrzewać piekarnika tylko na pięciominutowe podpiekanie kotletów).
Źródło przepisu - Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska"
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
4 piersi kurze (u mnie kurczacze)
2 jaja
100 g tartej bułki
30 obranych i utartych słodkich migdałów
40 g obranych i drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 pęczka zielonej pietruszki
Farsz:
150 g cielęciny (u mnie indyk)
2 marchwie
1 pietruszka
1 mały kawałek korzenia selera
1 por
100 g świeżego szpinaku
1 żółtko,
2 łyżki masła,
3-4 liście laurowe (u mnie jeden)
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
sol, pieprz, u mnie dodatkowo czosnek, bez którego sobie nie wyobrażam szpinaku
Wykonanie:
1. Piersi kurze umyć, obrać ze skóry, rozbić zwilżonym wodą tłuczkiem, nadając im kształt wydłużonego liścia.
2. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w niewielkie kawałki. Zalać wodą (ok. 1 l). Dodać cielęcinę, osolić, doprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zagotować, odszumować i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
Szpinak przebrać, opłukać, usunąć korzonki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 6 min). Ja nie gotowałam, tylko krótko zblanszowałam na suchej patelni pod przykryciem. Dałam go więcej niż w przepisie, ale część liści dodałam do farszu, a część wyłożyłam cienką warstwą na uformowane mięso. Odcedzić i odcisnąć. Cielęcinę i szpinak przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, po czym wymieszać starannie z żółtkiem i masłem. Farsz osolić, dodać pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
3. Na środek każdego z filetów nałożyć porcję farszu, zwinąć je ciasno w rulon, nadając im kształt wrzeciona.
4. Kotlety panierować kolejno w bułce, jaju oraz wymieszanych z migdałami orzechach. Smażyć na maśle (u mnie - masło z olejem z pestek winogron) z obu stron na jasnozłoty kolor, po czym dosmażać przez 5 minut w nagrzanym do temp. 200 stopni C piekarniku.
5. Podawać z zielonym groszkiem, przybrane plasterkami cytryny oraz siekaną, zieloną pietruszką.
Ja dodatkowo podałam do nich pieczone ziemniaki (żeby nie nagrzewać piekarnika tylko na pięciominutowe podpiekanie kotletów).

Ostatnią edycję dokonał moderator: