- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Oryginalny przepis na to danie zawiera troche elementow kontrowersyjnych dla trzylatki, wiec zmienilam przepis zebysmy mogli jesc wszyscy razem. Najpierw wiec podam moja wersje (czyli kotlety), a nizej dopisze wersje oryginalna (kibbeh)
Kotlety rybne z kasza jaglana:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 450 g filetow z ryby (np. tilapia, fladra itp.)
- pol cebuli
- natka kolendry lub pietruszki
- sol, pieprz, kurkuma (1-2 lyzeczki)
- olej do smazenia
Kasze ugotowac. Nastepnie zblendowac (ale nie na papke) surowa rybe, kasze i reszte skladnikow. Z masy formowac kotleciki, obtaczac lekko w mace i smazyc na oleju.
Kibbeh:
- 1 szkl kaszy bulgur
- 1 cebula posiekana
- 450 g filetow z ryby
- kurkuma, sol, pieprz
- zielenina (jak wyzej)
Na nadzienie:
- oliwa z oliwe
- 2 cebule posiekane drobno
- skorka otarta z polowy pomaranczy
- 1 lyzeczka cynamonu
- sol i pieprz
Przygotowanie nadzienia: rozgrzac oliwe na patelni, dodac cebule i smazyc do lekkiego zezlocenia. Dodac cynamon, skorke z pomaranczy, sol i pieprz
Kibbeh: Bulgur zalac wrzaca woda i odstawic na 10 min pod przykryciem. Nastepnie odsaczyc bulgur z nadmiaru wody, przelozyc do blendera i zblendowac z ryba, cebula, zielenina i przyprawami. Wilgotnymi rekami formowac owalne kotleciki. Zrobic wglebienie w kazdym kotleciku, napelnic niewielka iloscia nadzienia i "zamknac" kotlet. Gotowe nadziane kotlety lekko obtoczyc w mace i smazyc do zezlocenia na oleju. Podawac z cytryna.
Kotlety rybne z kasza jaglana:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 450 g filetow z ryby (np. tilapia, fladra itp.)
- pol cebuli
- natka kolendry lub pietruszki
- sol, pieprz, kurkuma (1-2 lyzeczki)
- olej do smazenia
Kasze ugotowac. Nastepnie zblendowac (ale nie na papke) surowa rybe, kasze i reszte skladnikow. Z masy formowac kotleciki, obtaczac lekko w mace i smazyc na oleju.
Kibbeh:
- 1 szkl kaszy bulgur
- 1 cebula posiekana
- 450 g filetow z ryby
- kurkuma, sol, pieprz
- zielenina (jak wyzej)
Na nadzienie:
- oliwa z oliwe
- 2 cebule posiekane drobno
- skorka otarta z polowy pomaranczy
- 1 lyzeczka cynamonu
- sol i pieprz
Przygotowanie nadzienia: rozgrzac oliwe na patelni, dodac cebule i smazyc do lekkiego zezlocenia. Dodac cynamon, skorke z pomaranczy, sol i pieprz
Kibbeh: Bulgur zalac wrzaca woda i odstawic na 10 min pod przykryciem. Nastepnie odsaczyc bulgur z nadmiaru wody, przelozyc do blendera i zblendowac z ryba, cebula, zielenina i przyprawami. Wilgotnymi rekami formowac owalne kotleciki. Zrobic wglebienie w kazdym kotleciku, napelnic niewielka iloscia nadzienia i "zamknac" kotlet. Gotowe nadziane kotlety lekko obtoczyc w mace i smazyc do zezlocenia na oleju. Podawac z cytryna.