Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety z selera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1019098" data-attributes="member: 10341"><p>[ATTACH=full]55947[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie chcę powielać tematu, więc dopiszę do już istniejącego - <strong>seler panierowany w orzeszkach ziemnych.</strong> Przepis znalazlam w czasopismie &quot;Świat & Ludzie&quot;, a ponieważ miałam na obiedzie osobę nie jedzącą mięsa, więc wybrałam ten nowy przepis. Proporcje obliczone są dla 8 osób, co mnie wydaje się przesadą. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 średnie kształtne selery</p><p>10 dkg orzeszków ziemnych (bez skorupek)</p><p>2 jajka</p><p>mąka do panierowania</p><p>olej do smażenia (ew. z dodatkiem masła)</p><p>cytryna</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Umyte i obrane selery kroimy w plasterki grubości 1 cm. Wkładamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na półtwardo około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i dobrze osączamy.</p><p>Orzeszki ziemne dość drobno siekamy lub wysypujemy je na ściereczkę, zawijamy i wałkujemy wałkiem do ciasta. Będą w sam raz pokruszone. Jajka roztrzepujemy widelcem. Podgotowane plastry selera panierujemy najpierw dość obficie w mące, póżniej w jajku i na końcu w orzeszkach. Ja dla pewnej odmiany, dwa kotlety opanierowałam w sezamie. i przyznam, że te w orzeszkach były zdecydowanie lepsze.</p><p>Krążki selera kładziemy na rozgrzany olej, można dodać masła, i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osaczamy na papierowym ręczniku. Ja podałam z surówką z sałaty, papryki, pomidorów i ogorków. Można też podać do nich sos zrobiony z zasmażki z masła i mąki, rozprowadzonej mlekiem z dodatkiem żółtego sera. Mnie ten sos wydał się trochę mdły, więc zrezygnowałam. Selery podałam z kawałkami cytryny i surówką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1019098, member: 10341"] [ATTACH=full]55947[/ATTACH] Nie chcę powielać tematu, więc dopiszę do już istniejącego - [B]seler panierowany w orzeszkach ziemnych.[/B] Przepis znalazlam w czasopismie "Świat & Ludzie", a ponieważ miałam na obiedzie osobę nie jedzącą mięsa, więc wybrałam ten nowy przepis. Proporcje obliczone są dla 8 osób, co mnie wydaje się przesadą. [B]Składniki [/B]2 średnie kształtne selery 10 dkg orzeszków ziemnych (bez skorupek) 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia (ew. z dodatkiem masła) cytryna sól, pieprz Umyte i obrane selery kroimy w plasterki grubości 1 cm. Wkładamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na półtwardo około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i dobrze osączamy. Orzeszki ziemne dość drobno siekamy lub wysypujemy je na ściereczkę, zawijamy i wałkujemy wałkiem do ciasta. Będą w sam raz pokruszone. Jajka roztrzepujemy widelcem. Podgotowane plastry selera panierujemy najpierw dość obficie w mące, póżniej w jajku i na końcu w orzeszkach. Ja dla pewnej odmiany, dwa kotlety opanierowałam w sezamie. i przyznam, że te w orzeszkach były zdecydowanie lepsze. Krążki selera kładziemy na rozgrzany olej, można dodać masła, i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osaczamy na papierowym ręczniku. Ja podałam z surówką z sałaty, papryki, pomidorów i ogorków. Można też podać do nich sos zrobiony z zasmażki z masła i mąki, rozprowadzonej mlekiem z dodatkiem żółtego sera. Mnie ten sos wydał się trochę mdły, więc zrezygnowałam. Selery podałam z kawałkami cytryny i surówką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety z selera
Bottom