Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety z selera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 953566" data-attributes="member: 10341"><p>Selery zazwyczaj używamy jako jarzynę do zupy, rzadziej jako surówkę. A przecież może spełniać też inne role, nawet w wersji &quot;kotletowej&quot;. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Panierowane</strong></p><p><strong></strong>2 duże bulwy selera</p><p>sok cytrynowy</p><p>mąka do obtoczenia</p><p>jajko</p><p>tarta bułka do panierowania</p><p>sól</p><p>masło lub margaryna (ja smażyłam na oleju z masłem)</p><p></p><p>Selery myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm, które dusimy krótko w małej ilości wody. Obgotowane i osączone z wody plastry skrapiamy sokiem cytrynowym, następnie maczamy w mące, rozbitym i osolonym jajku i wreszcie w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na intensywnie rumiany kolor.</p><p></p><p><strong>W cieście naleśnikowym</strong></p><p>2 duże bulwy selera</p><p>12 - 13 dkg mąki</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>sól</p><p>około 1/2 szklanki jasnego piwa</p><p>masło lub margaryna do smażenia ( ja jak poprzednio używałam oleju z masłem)</p><p></p><p>Selery przygotowujemy jak w poprzedniej wersji, tylko gotujemy je prawie do miękkości. UWAGA - nie rozgotować!</p><p>Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe o dość gęstej konsystencji, by nie spływało z plastrów selera. Być może, w zależności od wielkości jajka, będzie trzeba dodać mąki lub piwa. W tak przygotowanym cieście zanurzamy plastry selerów i smażymy na rumiano. W tej wersji można też je smażyć tylko na oliwie z oliwek. Bardzo smaczne.</p><p>Która z podanych wersji lepsza? Nie umiem się zdecydować. Spróbujcie sami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 953566, member: 10341"] Selery zazwyczaj używamy jako jarzynę do zupy, rzadziej jako surówkę. A przecież może spełniać też inne role, nawet w wersji "kotletowej". Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób. [B]Panierowane [/B]2 duże bulwy selera sok cytrynowy mąka do obtoczenia jajko tarta bułka do panierowania sól masło lub margaryna (ja smażyłam na oleju z masłem) Selery myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm, które dusimy krótko w małej ilości wody. Obgotowane i osączone z wody plastry skrapiamy sokiem cytrynowym, następnie maczamy w mące, rozbitym i osolonym jajku i wreszcie w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na intensywnie rumiany kolor. [B]W cieście naleśnikowym[/B] 2 duże bulwy selera 12 - 13 dkg mąki 1 jajko 1 łyżka oliwy sól około 1/2 szklanki jasnego piwa masło lub margaryna do smażenia ( ja jak poprzednio używałam oleju z masłem) Selery przygotowujemy jak w poprzedniej wersji, tylko gotujemy je prawie do miękkości. UWAGA - nie rozgotować! Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe o dość gęstej konsystencji, by nie spływało z plastrów selera. Być może, w zależności od wielkości jajka, będzie trzeba dodać mąki lub piwa. W tak przygotowanym cieście zanurzamy plastry selerów i smażymy na rumiano. W tej wersji można też je smażyć tylko na oliwie z oliwek. Bardzo smaczne. Która z podanych wersji lepsza? Nie umiem się zdecydować. Spróbujcie sami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kotlety z selera
Top
Bottom