- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu na blogu Davida Lebovitza: http://www.davidlebovitz.com/archives/2005/08/long_live_the_k.html#more Link zapisałam w ulubionych, w zakładce "Do upieczenia" i tak sobie stał w kolejce, aż do dziś, a trwający jeszcze Francuski tydzień okazał się doskonałą okazją do wypróbowania tego przepisu. Ciasto mimo, że dość tłuste jest bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiąca karmelowa skórka, w środku miękkie i wilgotne ciasto z bardzo małym posmakiem soli.
Składniki na 8 - 10 porcji
1 łyżeczka suchych drożdży
175 ml letniej wody
260 g mąki
1/2 łyżeczki soli
200 g cukru podzielone na 4 równe części, plus cukier do wałkowania
110 g solonego masła pociętego na 2 cm kawałki i schłodzonego
2-3 dodatkowe łyżki masła solonego - roztopione
Rozpuść drożdże w wodzie ze szczyptą cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut aż się spienią.
Stopniowo dodawaj mąkę i sól. Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepiące.
Lekko oprósz mąką blat i przenieś tam ciasto. Zagniataj je, aż zrobi się elastyczne i gładkie, około 3 minut. Jeśli będzie bardzo lepkie dodaj trochę mąki, po jednej łyżce naraz.
Posmaruj miskę rozpuszczonym masłem i umieść w niej ciasto. Przykryj szczelnie i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wyłóż cienką folią spożywczą płaski talerz i odstaw na bok.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm, jego krótsze boki powinny się znajdować po Twojej lewej i prawej stronie.
Ciasto może być lepkie i trudne do przekładania. Użyj metalowej skrobki do formowania oraz minimalnej ilości mąki, jeśli to konieczne.
Rozmieść kawałki masła pośrodku ciasta i posyp 1/4 ilości cukru. Nakryj masło lewą częścią ciasta, a następnie zrób to samo z prawą stroną ciasta. Posyp ciasto kolejną 1/4 częścią cukru, ponownie złóż na 3 i umieść je na wyłożonym folią talerzu. Nakryj folią i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Posyp blat cukrem i wyłóż ciasto. Posyp je kolejną częścią cukru, lekko go przygnieć ręką i rozwałkuj na prostokąt. Ponownie złóż je na 3 i odstaw przykryte folią na 30-60 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 220° C I wysmaruj masłem niską okrągłą foremkę o średnicy ok. 23 cm.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na koło o wymiarach formy. Jeśli będzie się kleiło użyj cukru do posypania, powinno pomóc.
Przenieś ciasto do formy pomagając sobie szeroką łopatką lub skrobką. Posyp ostatnią częścią cukru i skrop resztą rozpuszczonego masła.
Piecz przez 40-45 minut, aż wierzch się skarmelizuje. Po upieczeniu odstaw ciasto na chwilę i wyjmij na kratkę pomagając sobie łopatką.
Moje uwagi:
- użyłam lekko solonego masla Lurpak, niestety nie udało mi się kupić francuskiego masła solonego
- soli IMO prawie w ogóle nie czuć i trochę nawet żałuję, że nie dosoliłam masła
- mam wrażenie, że zmniejszenie ilości masła nie wpłynie znacząco na jakość ciasta, masła jest dużo i po wyjęciu z formy zostaje w niej jeszcze ok. 2-3 łyżek, ale może w oryginale tak własnie jest
- przy ostatnim formowaniu ciasta nie rozwałkowałam go na koło, ale na prostokąt, którego rogi zagięłam do środka, dopiero w ten sposób formując koło
- ciasto jest smaczne ale bardzo sycące, pewnie przez to masło
EDIT: Zapomniałam napisać, że użyłam 25 g świeżych drożdży. IMO w przepisie Davida jest tych drożdży za dużo, u niego jest aż łyżka suchych (nie instant wprawdzie ale i tak dużo) a w większości przepisów na kouign amann drożdży jest raczej mało. Dlatego też podałam w składnikach 1 łyżeczkę suchych drożdży, nie łyżkę.
Składniki na 8 - 10 porcji
1 łyżeczka suchych drożdży
175 ml letniej wody
260 g mąki
1/2 łyżeczki soli
200 g cukru podzielone na 4 równe części, plus cukier do wałkowania
110 g solonego masła pociętego na 2 cm kawałki i schłodzonego
2-3 dodatkowe łyżki masła solonego - roztopione
Rozpuść drożdże w wodzie ze szczyptą cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut aż się spienią.
Stopniowo dodawaj mąkę i sól. Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepiące.
Lekko oprósz mąką blat i przenieś tam ciasto. Zagniataj je, aż zrobi się elastyczne i gładkie, około 3 minut. Jeśli będzie bardzo lepkie dodaj trochę mąki, po jednej łyżce naraz.
Posmaruj miskę rozpuszczonym masłem i umieść w niej ciasto. Przykryj szczelnie i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wyłóż cienką folią spożywczą płaski talerz i odstaw na bok.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm, jego krótsze boki powinny się znajdować po Twojej lewej i prawej stronie.
Ciasto może być lepkie i trudne do przekładania. Użyj metalowej skrobki do formowania oraz minimalnej ilości mąki, jeśli to konieczne.
Rozmieść kawałki masła pośrodku ciasta i posyp 1/4 ilości cukru. Nakryj masło lewą częścią ciasta, a następnie zrób to samo z prawą stroną ciasta. Posyp ciasto kolejną 1/4 częścią cukru, ponownie złóż na 3 i umieść je na wyłożonym folią talerzu. Nakryj folią i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Posyp blat cukrem i wyłóż ciasto. Posyp je kolejną częścią cukru, lekko go przygnieć ręką i rozwałkuj na prostokąt. Ponownie złóż je na 3 i odstaw przykryte folią na 30-60 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 220° C I wysmaruj masłem niską okrągłą foremkę o średnicy ok. 23 cm.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na koło o wymiarach formy. Jeśli będzie się kleiło użyj cukru do posypania, powinno pomóc.
Przenieś ciasto do formy pomagając sobie szeroką łopatką lub skrobką. Posyp ostatnią częścią cukru i skrop resztą rozpuszczonego masła.
Piecz przez 40-45 minut, aż wierzch się skarmelizuje. Po upieczeniu odstaw ciasto na chwilę i wyjmij na kratkę pomagając sobie łopatką.


Moje uwagi:
- użyłam lekko solonego masla Lurpak, niestety nie udało mi się kupić francuskiego masła solonego
- soli IMO prawie w ogóle nie czuć i trochę nawet żałuję, że nie dosoliłam masła
- mam wrażenie, że zmniejszenie ilości masła nie wpłynie znacząco na jakość ciasta, masła jest dużo i po wyjęciu z formy zostaje w niej jeszcze ok. 2-3 łyżek, ale może w oryginale tak własnie jest
- przy ostatnim formowaniu ciasta nie rozwałkowałam go na koło, ale na prostokąt, którego rogi zagięłam do środka, dopiero w ten sposób formując koło
- ciasto jest smaczne ale bardzo sycące, pewnie przez to masło

EDIT: Zapomniałam napisać, że użyłam 25 g świeżych drożdży. IMO w przepisie Davida jest tych drożdży za dużo, u niego jest aż łyżka suchych (nie instant wprawdzie ale i tak dużo) a w większości przepisów na kouign amann drożdży jest raczej mało. Dlatego też podałam w składnikach 1 łyżeczkę suchych drożdży, nie łyżkę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: