Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kourabiedes czakoladowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ilonaaa" data-source="post: 1063853" data-attributes="member: 5599"><p>Przepis pochodzi z programu &quot;glikes alchimies&quot; ze Stelio Parliaro. Ciasteczka sa kruche i nadaja sie do przechowywania w puszce. Z podanych skladnikow wychodza okolo 2 blachy ciasteczek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]59525[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>300g masla owczego (ja daje krowie)</p><p>110g cukru pudru</p><p>100g zmielonych migdalow</p><p>550g maki</p><p>25g kakao</p><p>25-35g koniaku, rumu lub wody</p><p></p><p>Maslo z cukrem pudrem ubijamy na puszysta mase. Dodajemy pozostale skladniki i dalej miksujemy (ja po dodaniu reszty skladnikow wyrabiam ciasto reka). Rozwalkowujemy ciasto na grubosc 1-1,5 cm i wycinamy ksztalty. Poniewaz ciasto jest dosc kruche, nie bawie sie nigdy foremkami, wycinam ksiezyce od kieliszka. Jezeli ciasto jest za miekkie zeby je wycinac nalezy rozwalkowac je na grubosc 1-1,5 cm na papierze do pieczenia i wstawic na troche do lodowki. Mozna rowniez formowac male kulki i splaszczac je troche. ciastka mozna ukladac blisko siebie poniewaz nie rosna podczas pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C-170° przez 20 minut.</p><p></p><p>Glaso:</p><p>200g cukru pudru</p><p>5g kakao</p><p>1 bialko z malego jajka</p><p>1 lyzeczka soku z cytryny</p><p></p><p>Mieszamy dokladnie wszystkie skladniki i smarujemy upieczone i wystudzone ciastka.</p><p></p><p>Ja nigdy nie robilam z glaso, tradycyjnie obtaczam je tylko w cukrze pudrze. Zeby je obtaczac musza dobrze wystygnac inaczej wciagna cukier puder i zmiekna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ilonaaa, post: 1063853, member: 5599"] Przepis pochodzi z programu "glikes alchimies" ze Stelio Parliaro. Ciasteczka sa kruche i nadaja sie do przechowywania w puszce. Z podanych skladnikow wychodza okolo 2 blachy ciasteczek. [ATTACH=full]59525[/ATTACH] 300g masla owczego (ja daje krowie) 110g cukru pudru 100g zmielonych migdalow 550g maki 25g kakao 25-35g koniaku, rumu lub wody Maslo z cukrem pudrem ubijamy na puszysta mase. Dodajemy pozostale skladniki i dalej miksujemy (ja po dodaniu reszty skladnikow wyrabiam ciasto reka). Rozwalkowujemy ciasto na grubosc 1-1,5 cm i wycinamy ksztalty. Poniewaz ciasto jest dosc kruche, nie bawie sie nigdy foremkami, wycinam ksiezyce od kieliszka. Jezeli ciasto jest za miekkie zeby je wycinac nalezy rozwalkowac je na grubosc 1-1,5 cm na papierze do pieczenia i wstawic na troche do lodowki. Mozna rowniez formowac male kulki i splaszczac je troche. ciastka mozna ukladac blisko siebie poniewaz nie rosna podczas pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C-170° przez 20 minut. Glaso: 200g cukru pudru 5g kakao 1 bialko z malego jajka 1 lyzeczka soku z cytryny Mieszamy dokladnie wszystkie skladniki i smarujemy upieczone i wystudzone ciastka. Ja nigdy nie robilam z glaso, tradycyjnie obtaczam je tylko w cukrze pudrze. Zeby je obtaczac musza dobrze wystygnac inaczej wciagna cukier puder i zmiekna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kourabiedes czakoladowe
Bottom