Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka a'la Białe Michałki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dagulec" data-source="post: 1244761" data-attributes="member: 21261"><p>Postanowiłam umieścić tu przepis, który mam na swoim blogu, bo inspiracją do jego stworzenia było właśnie to forum i przepis Eklerka na trufelki <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32010&st=0&gopid=1061367&#entry1061367" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1061367</a></p><p></p><p>Mam nadzieję, że ciasto Wam się spodoba, smak nadzienia dosyć mocno zmodyfikowałam. Moim zdaniem jest lepszy niż ten z cukierków, bo jest więcej orzechów, prawdziwe masło zamiast tłuszczy cukierniczych, biała czekoladę zamiast białej polewy, a wreszcie nie dodawałam pokruszonych herbatników, wychodząc z założenia, że to raczej wypełniacz i utwardzacz całej masy, a nie dodatek smakowy. Dla tych zaś, którzy lubią smak herbatnikowy dodałam kruchy spód. Pełni on też oczywiście rolę stabilizatora dla nadzienia.</p><p></p><p>Zrobiłam dwie wersje, jedną z białym spodem, drugą z ciemnym. Ta z białym spodem bardziej przypomina Michałki, ale ja chyba wolę tę z ciemnym, bo nieco przełamuje smak.</p><p>Krajanka jest nieco mniej słodka niż cukierki, no ale cukierki, jak każdy wyrób tego rodzaju, zawierają po prostu morze cukru.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70377[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki ciasta:</strong></p><p></p><p>10 dag masła</p><p>15 dag mąki pszennej</p><p>2 żółtka</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>2 łyżki dobrego ciemnego kakao (jeśli wolicie spód jasny omińcie ten punkt)</p><p>1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią</p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki masy:</strong></p><p></p><p>100g białej czekolady</p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 i 1/2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!)</p><p>1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych</p><p>1/2 szklanki grubo zmielonych orzechów jak wyżej</p><p>1 łyżka ekstraktu waniliowego (jeśli chcecie użyć cukru dodajcie niezależnie łyżkę wódki lub innego mocnego alkoholu)</p><p><strong></strong></p><p><strong>Polewa:</strong></p><p></p><p>100g białej czekolady</p><p></p><p>Mąkę przesiewamy z pudrem, wanilią i kakao (o ile go użyjemy), a następnie siekamy ze schłodzonym masłem jak najdrobniej. Dodajemy żółtka i zagniatamy zwarte ciasto. Wykładamy nim dno blaszki pozostawiając rant o wysokości około 1 cm i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.</p><p>Po upływie tego czasu ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Ma być całkowicie upieczone.</p><p></p><p>Czekoladę rozpuszczamy na parze. Zwykłe mleko podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy masa jest ciepła, ale nie gorąca dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt (lub alkohol) i wszystkie orzechy. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, lepka. Jeśli okaże się, że jest zbyt rzadka, albo zbyt gęsta możemy dodać do niej nieco mleka w płynie lub mleka w proszku, zależnie od konsystencji. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Czekoladę przeznaczoną na polewę rozpuszczamy na parze i jeszcze ciepłą rozprowadzamy po cieście. Odstawiamy całość w chłodne miejsce.</p><p>Kroimy jak całkowicie stężeje, zwykle ma to miejsce po 2-3 godzinach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dagulec, post: 1244761, member: 21261"] Postanowiłam umieścić tu przepis, który mam na swoim blogu, bo inspiracją do jego stworzenia było właśnie to forum i przepis Eklerka na trufelki [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32010&st=0&gopid=1061367&#entry1061367"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1061367[/URL] Mam nadzieję, że ciasto Wam się spodoba, smak nadzienia dosyć mocno zmodyfikowałam. Moim zdaniem jest lepszy niż ten z cukierków, bo jest więcej orzechów, prawdziwe masło zamiast tłuszczy cukierniczych, biała czekoladę zamiast białej polewy, a wreszcie nie dodawałam pokruszonych herbatników, wychodząc z założenia, że to raczej wypełniacz i utwardzacz całej masy, a nie dodatek smakowy. Dla tych zaś, którzy lubią smak herbatnikowy dodałam kruchy spód. Pełni on też oczywiście rolę stabilizatora dla nadzienia. Zrobiłam dwie wersje, jedną z białym spodem, drugą z ciemnym. Ta z białym spodem bardziej przypomina Michałki, ale ja chyba wolę tę z ciemnym, bo nieco przełamuje smak. Krajanka jest nieco mniej słodka niż cukierki, no ale cukierki, jak każdy wyrób tego rodzaju, zawierają po prostu morze cukru. [ATTACH=full]70377[/ATTACH] [B]Składniki ciasta:[/B] 10 dag masła 15 dag mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki dobrego ciemnego kakao (jeśli wolicie spód jasny omińcie ten punkt) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią [B] Składniki masy:[/B] 100g białej czekolady 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!) 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych 1/2 szklanki grubo zmielonych orzechów jak wyżej 1 łyżka ekstraktu waniliowego (jeśli chcecie użyć cukru dodajcie niezależnie łyżkę wódki lub innego mocnego alkoholu) [B] Polewa:[/B] 100g białej czekolady Mąkę przesiewamy z pudrem, wanilią i kakao (o ile go użyjemy), a następnie siekamy ze schłodzonym masłem jak najdrobniej. Dodajemy żółtka i zagniatamy zwarte ciasto. Wykładamy nim dno blaszki pozostawiając rant o wysokości około 1 cm i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Ma być całkowicie upieczone. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Zwykłe mleko podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy masa jest ciepła, ale nie gorąca dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt (lub alkohol) i wszystkie orzechy. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, lepka. Jeśli okaże się, że jest zbyt rzadka, albo zbyt gęsta możemy dodać do niej nieco mleka w płynie lub mleka w proszku, zależnie od konsystencji. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Czekoladę przeznaczoną na polewę rozpuszczamy na parze i jeszcze ciepłą rozprowadzamy po cieście. Odstawiamy całość w chłodne miejsce. Kroimy jak całkowicie stężeje, zwykle ma to miejsce po 2-3 godzinach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka a'la Białe Michałki
Top
Bottom