Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka belwederska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elzunia" data-source="post: 1669539" data-attributes="member: 30485"><p><strong>Krajanka belwederska</strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Die gute Küche. Das österreichische Jahrhundert Kochbuch&quot;.</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>200gr masla</p><p>100gr cukru pudru</p><p>100gr normalnego cukru</p><p>200gr gorzkiej czekolady</p><p>140gr zmielonych orzechow wloskich</p><p>160gr maki krupczatki</p><p>6 zoltek</p><p>6 bialek</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Polewa:</p><p>300gr cukru pudru</p><p>100ml rumu</p><p></p><p>tluszcz do wysmarowania formy</p><p>maka do obsypania formy</p><p></p><p>Bialka ubic z normalnym cukrem, cukrem waniliowym i sola na sztywna piane.</p><p>Przesiana make wymieszac z orzechami.</p><p></p><p>Lekko cieple maslo (nie z lodowki) utrzec dobrze z cukrem pudrem</p><p> Dodawac po jednym zoltku dalej ucierajac.</p><p>Dodac roztopiona i lekko ciepla czekolade (w przepisie jest mowa o takiej normalnej czekoladzie, ktora uzywa sie do wypiekow, zadne Lindt czy inne takie).</p><p>Ubite bialka wymieszac z masa maslano-zoltkowa.</p><p>Delikatnie polaczyc z mieszanka orzechy-maka.</p><p></p><p>Ciasto wylac na blache z wyposazenia piekarnika wysmarowana tluszczem i opruszona maka. </p><p>Piec w nagrzanym do 200st C piekarniku okolo 20 min.</p><p>Cukier porzadnie rozprowadzic z rumem, wylac na jeszcze gorace ciasto. </p><p>W momencie kiedy polewa bedzie zastygac, pokroic na male kawalki ( u mnie 4cm*4cm)</p><p></p><p>Uzylam maki normalnej bo sobie zapomnialam, ze ma byc krupczatka i ciasto bylo dobre.</p><p>Cukru do polewy dalam troche mniej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elzunia, post: 1669539, member: 30485"] [B]Krajanka belwederska[/B] Przepis pochodzi z książki "Die gute Küche. Das österreichische Jahrhundert Kochbuch". Skladniki: 200gr masla 100gr cukru pudru 100gr normalnego cukru 200gr gorzkiej czekolady 140gr zmielonych orzechow wloskich 160gr maki krupczatki 6 zoltek 6 bialek 1 cukier waniliowy szczypta soli Polewa: 300gr cukru pudru 100ml rumu tluszcz do wysmarowania formy maka do obsypania formy Bialka ubic z normalnym cukrem, cukrem waniliowym i sola na sztywna piane. Przesiana make wymieszac z orzechami. Lekko cieple maslo (nie z lodowki) utrzec dobrze z cukrem pudrem Dodawac po jednym zoltku dalej ucierajac. Dodac roztopiona i lekko ciepla czekolade (w przepisie jest mowa o takiej normalnej czekoladzie, ktora uzywa sie do wypiekow, zadne Lindt czy inne takie). Ubite bialka wymieszac z masa maslano-zoltkowa. Delikatnie polaczyc z mieszanka orzechy-maka. Ciasto wylac na blache z wyposazenia piekarnika wysmarowana tluszczem i opruszona maka. Piec w nagrzanym do 200st C piekarniku okolo 20 min. Cukier porzadnie rozprowadzic z rumem, wylac na jeszcze gorace ciasto. W momencie kiedy polewa bedzie zastygac, pokroic na male kawalki ( u mnie 4cm*4cm) Uzylam maki normalnej bo sobie zapomnialam, ze ma byc krupczatka i ciasto bylo dobre. Cukru do polewy dalam troche mniej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka belwederska
Top
Bottom