Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Stale" data-source="post: 213061" data-attributes="member: 154"><p>Przepis od babci Sabiny </p><p>Pierniczki w kształcie kopytek</p><p>składniki </p><p>1 kg. mąki </p><p>1 pudełko miodu sztucznego(1/2 kg) </p><p>3 całe jajka </p><p>1 szklanka drobnego cukru </p><p>5 dag tłuszczu ( olej, margaryna) </p><p>1 łyżka z małym czubkiem sody oczyszczanej </p><p>1 torebka przyprawy do pierników </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p>Mąkę wysypać na stolnicę, rozpuścić miód i ciepły lać do mąki, mieszając wsypać przyprawę do pierników i sodę, rozpuszczony tłuszcz, cukier, jajka, mieszać, wyrobić. Kawałki ciasta tego samego dnia kulać na grubość palca i wałeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie używając mąki ani przy kulaniu ani do blach. Piec w temp. 150 - 160 C ok. 12 - 13 minut. Wierzch wałeczków nie może być spieczony, raczej miękki. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące na blasze kroić w romby ostrym nożem. Jeszcze świeże, ale twarde pierniczki podzielć na dwie części, jedną połowę wsypać do miski emaliowanej i polać lukrem. </p><p>Lukier </p><p>30 dag kryształu zalać 1/2 szk. zimnej wody, nakryć i rondelek postawić na kuchni w ciepłym miejscu - nie na ogniu! Gdy cukier się rozpuści postawić rondelek na ogniu, nakryć i gotować ( niezbyt długo). Nalać nieco syropu na łyżkę, jeśli po spadających kroplach reszta syropu z łyżki wyciągnie się w długą nić, naczynie zdjąć z ognia, wlać na lukier 1 łyżeczkę zimnej wody i lukier przestudzić do ok. 60 C. Dodać 4-5 kropli zapach migdałowego, syrop mieszać łyżką aż zacznie się mącić, wówczas polać nim pierniczki na misce i szybko a uważnie mieszać ręką, zabierając syrop z dna miski. </p><p>Na kuchni postawić drugą partię cukru na syrop a pierniczki z miski przełożyć na stolnicę - zanim drugą połowę pierniczków się polukruje, na pierwszych powinien lukier obeschnąć. Zlepione rozdzielić. Potem polukrować drugą połowę pierniczków. Przechowywać w puszkach lub zamykanych pudłach. Mogą leżeć w nich nawet kilka miesięcy. </p><p>Uwaga! Gdy lukier zacznie sie perlić (zabulgoce) wlać 1 łyżeczkę 6% octu. </p><p></p><p>dodatkowe informacje </p><p>Przepis pochodzi od babici mojej koleżanki Wery. Są to pierniczki mojego dzieciństwa. Smak ich czuję do dziś</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Stale, post: 213061, member: 154"] Przepis od babci Sabiny Pierniczki w kształcie kopytek składniki 1 kg. mąki 1 pudełko miodu sztucznego(1/2 kg) 3 całe jajka 1 szklanka drobnego cukru 5 dag tłuszczu ( olej, margaryna) 1 łyżka z małym czubkiem sody oczyszczanej 1 torebka przyprawy do pierników sposób przygotowania Mąkę wysypać na stolnicę, rozpuścić miód i ciepły lać do mąki, mieszając wsypać przyprawę do pierników i sodę, rozpuszczony tłuszcz, cukier, jajka, mieszać, wyrobić. Kawałki ciasta tego samego dnia kulać na grubość palca i wałeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie używając mąki ani przy kulaniu ani do blach. Piec w temp. 150 - 160 C ok. 12 - 13 minut. Wierzch wałeczków nie może być spieczony, raczej miękki. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące na blasze kroić w romby ostrym nożem. Jeszcze świeże, ale twarde pierniczki podzielć na dwie części, jedną połowę wsypać do miski emaliowanej i polać lukrem. Lukier 30 dag kryształu zalać 1/2 szk. zimnej wody, nakryć i rondelek postawić na kuchni w ciepłym miejscu - nie na ogniu! Gdy cukier się rozpuści postawić rondelek na ogniu, nakryć i gotować ( niezbyt długo). Nalać nieco syropu na łyżkę, jeśli po spadających kroplach reszta syropu z łyżki wyciągnie się w długą nić, naczynie zdjąć z ognia, wlać na lukier 1 łyżeczkę zimnej wody i lukier przestudzić do ok. 60 C. Dodać 4-5 kropli zapach migdałowego, syrop mieszać łyżką aż zacznie się mącić, wówczas polać nim pierniczki na misce i szybko a uważnie mieszać ręką, zabierając syrop z dna miski. Na kuchni postawić drugą partię cukru na syrop a pierniczki z miski przełożyć na stolnicę - zanim drugą połowę pierniczków się polukruje, na pierwszych powinien lukier obeschnąć. Zlepione rozdzielić. Potem polukrować drugą połowę pierniczków. Przechowywać w puszkach lub zamykanych pudłach. Mogą leżeć w nich nawet kilka miesięcy. Uwaga! Gdy lukier zacznie sie perlić (zabulgoce) wlać 1 łyżeczkę 6% octu. dodatkowe informacje Przepis pochodzi od babici mojej koleżanki Wery. Są to pierniczki mojego dzieciństwa. Smak ich czuję do dziś [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka piernikowa
Top
Bottom