Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka z daktylami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 39706" data-attributes="member: 30"><p><strong>Krajanka z daktylami</strong></p><p> </p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>450g daktyli bez pestek</p><p>1 szklanka brazowego cukru (mozna spokojnie uzyc mniej)</p><p>2/3 szklanki wody</p><p>1 lyzeczka wanilii</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>1 1/2 szklanki platkow owsianych</p><p>1 1/2 szklanki maki</p><p>1 szklanka brazowego cukru</p><p>1/2 lyzeczki sody oczyszczonej</p><p>225g dobrze schlodzonego masla</p><p> </p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>Wszystkie skladniki wymieszac w rondlu. Zagotowac, zmniejszyc ogien, dodac cukier i chwilke podsmazyc, okolo 1 minuty. Puree mase w malakserze (ja uzywam blendera na patyku i robie to bezposrednio w garnku), przestudzic.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Blache 33 x 23cm posmarowac maslem.</p><p></p><p>Wymieszac platki owsiane, make, cukier i sode w duzej misce. Dodac pokrojone w kostke lub starte na tarce maslo i wrobic je placami w suche skladniki - powinna powstac grudkowata mieszanka. Polowa ciasta wylepic dno blachy, rozsmarowac nadzienie i na wierzch pokruszyc reszte ciasta.</p><p>Piec az wierzch sie ladnie zrumieni - okolo 35-40 minut. Wystudzic na blasze, zimnie pokroic na kwadraty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 39706, member: 30"] [B]Krajanka z daktylami[/B] Nadzienie: 450g daktyli bez pestek 1 szklanka brazowego cukru (mozna spokojnie uzyc mniej) 2/3 szklanki wody 1 lyzeczka wanilii Ciasto: 1 1/2 szklanki platkow owsianych 1 1/2 szklanki maki 1 szklanka brazowego cukru 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 225g dobrze schlodzonego masla Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac w rondlu. Zagotowac, zmniejszyc ogien, dodac cukier i chwilke podsmazyc, okolo 1 minuty. Puree mase w malakserze (ja uzywam blendera na patyku i robie to bezposrednio w garnku), przestudzic. Ciasto: Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Blache 33 x 23cm posmarowac maslem. Wymieszac platki owsiane, make, cukier i sode w duzej misce. Dodac pokrojone w kostke lub starte na tarce maslo i wrobic je placami w suche skladniki - powinna powstac grudkowata mieszanka. Polowa ciasta wylepic dno blachy, rozsmarowac nadzienie i na wierzch pokruszyc reszte ciasta. Piec az wierzch sie ladnie zrumieni - okolo 35-40 minut. Wystudzic na blasze, zimnie pokroic na kwadraty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka z daktylami
Top
Bottom