Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka z suszonymi morelami Bajaderki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1669954" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Krajanka z suszonymi morelami Bajaderki</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <a href="https://www.mniammniam.com/krajanka-z-suszonymi-morelami" target="_blank">https://www.mniammniam.com/krajanka-z-suszonymi-morelami</a></p><p></p><p>Bardzo kruchy i maslany spod, warstwa kwaskowatych moreli a na wierzchu puszysta masa z orzechami.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>Składniki na krajanka z suszonymi morelami</p><p><strong>Spod:</strong></p><p>1 szklanka maki</p><p>1/4 szklanki cukru</p><p>szczypta soli</p><p>115 g zimnego masla</p><p>4 lyzki posiekanych orzechow wloskich</p><p><strong>Gorna warstwa:</strong></p><p>120 g suszonych moreli, pokrojonych w gruba kostke</p><p>dzem lub powidla morelowe (opcjonalne) - nie dawałam</p><p>1/3 szklanki mąki</p><p>1/2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>2 duze jajka</p><p>1 szklanka jasnego brazowego cukru</p><p>1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii</p><p>1/2 szklanki posiekanych, lekko zrumienioych orzechow wloskich</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzac piekarnik do 180&#186;C. Kwadratowa, szklana forme o wymiarach 20x20 cm posmarowac maslem.</p><p>Wymieszac make, cukier i sol w malakserze, dodac maslo i posiekac razem - wsypac orzechy i wymieszac. Powstale okruszki wysypac do formy, uklepac rownomiernie na dnie i upiec az zacznie sie zlocic, okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i przestudzic.</p><p>W tym czasie przygotowac morele - wsypac je do malego rondelka, zalac woda i zagotowac, gotowac 2-3 minuty (chyba, ze sa twarde, wtedy podgotowac dluzej, okolo5 minut) - odcedzic na sicie.</p><p>Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola do miski. Jajka ubic, dodac cukier i wanilie i ubijac az masa bedzie jasna i gesta. Dodac suche skladniki, wymieszac i dodac morele i orzechy.</p><p>Posmarowac spod ciasta dzemem (niekoniecznie), wylac na wierzch mase, rowno rozprowadzic. Piec okolo 30 minut az ciasto ladnie sie napuszy a wierzch bedzie ladnie zrumieniony. Koniecznie sprawdzic patyczkiem - powinien byc lekko wilgotny, ale nie mokry i klejacy.</p><p>Wyjac i wystudzic na drucianej siateczce.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Miałam paczkę brazylijskich orzechów i suszonych moreli do szybkiego wykorzystania, więc padło na tę krajankę.</p><p>Jak zwykle we wszystkich przepisach Bajaderki obcięłam ilość cukru, a morele gotowałam w soku wyciśniętym z pomarańczy i cytryny, bo ogoliłam je ze skórki do innych wypieków i chciałam wykorzystać. Korzystałam z garnka, w którym można gotować w minimalnej ilości płynu, więc nie musiałam ich odcedzać. Spód jest trochę za bardzo kruchy; następnym razem dodam do niego żółtko. Zamiast orzechów włoskich do warstwy morelowej wykorzystałam brazylijskie. Krajankę zapuszkowałam i przechowuję w szafce balkonowej, żeby nie przeschła. Bardzo smaczna.</p><p></p><p>[ATTACH=full]99841[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1669954, member: 1024"] [B]Krajanka z suszonymi morelami Bajaderki[/B] Źródło przepisu: [URL="https://www.mniammniam.com/krajanka-z-suszonymi-morelami"]https://www.mniammniam.com/krajanka-z-suszonymi-morelami[/URL] Bardzo kruchy i maslany spod, warstwa kwaskowatych moreli a na wierzchu puszysta masa z orzechami. [B]Składniki:[/B] Składniki na krajanka z suszonymi morelami [B]Spod:[/B] 1 szklanka maki 1/4 szklanki cukru szczypta soli 115 g zimnego masla 4 lyzki posiekanych orzechow wloskich [B]Gorna warstwa:[/B] 120 g suszonych moreli, pokrojonych w gruba kostke dzem lub powidla morelowe (opcjonalne) - nie dawałam 1/3 szklanki mąki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duze jajka 1 szklanka jasnego brazowego cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki posiekanych, lekko zrumienioych orzechow wloskich [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Kwadratowa, szklana forme o wymiarach 20x20 cm posmarowac maslem. Wymieszac make, cukier i sol w malakserze, dodac maslo i posiekac razem - wsypac orzechy i wymieszac. Powstale okruszki wysypac do formy, uklepac rownomiernie na dnie i upiec az zacznie sie zlocic, okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i przestudzic. W tym czasie przygotowac morele - wsypac je do malego rondelka, zalac woda i zagotowac, gotowac 2-3 minuty (chyba, ze sa twarde, wtedy podgotowac dluzej, okolo5 minut) - odcedzic na sicie. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola do miski. Jajka ubic, dodac cukier i wanilie i ubijac az masa bedzie jasna i gesta. Dodac suche skladniki, wymieszac i dodac morele i orzechy. Posmarowac spod ciasta dzemem (niekoniecznie), wylac na wierzch mase, rowno rozprowadzic. Piec okolo 30 minut az ciasto ladnie sie napuszy a wierzch bedzie ladnie zrumieniony. Koniecznie sprawdzic patyczkiem - powinien byc lekko wilgotny, ale nie mokry i klejacy. Wyjac i wystudzic na drucianej siateczce. [B]Moje uwagi:[/B] Miałam paczkę brazylijskich orzechów i suszonych moreli do szybkiego wykorzystania, więc padło na tę krajankę. Jak zwykle we wszystkich przepisach Bajaderki obcięłam ilość cukru, a morele gotowałam w soku wyciśniętym z pomarańczy i cytryny, bo ogoliłam je ze skórki do innych wypieków i chciałam wykorzystać. Korzystałam z garnka, w którym można gotować w minimalnej ilości płynu, więc nie musiałam ich odcedzać. Spód jest trochę za bardzo kruchy; następnym razem dodam do niego żółtko. Zamiast orzechów włoskich do warstwy morelowej wykorzystałam brazylijskie. Krajankę zapuszkowałam i przechowuję w szafce balkonowej, żeby nie przeschła. Bardzo smaczna. [ATTACH=full]99841[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Krajanka z suszonymi morelami Bajaderki
Bottom