- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Krakersy na maslance ( z okladki ksiazki "Zielone smażone pomidory"
2 szklanki mąki
1 płaska lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
200 g maślanki
2 płaskie łyżeczki soli
[tyle przepis oryginalny - od czasu kiedy sie dowiedzialam, ze amerykańska maślanka potrafi mieć do 11% tluszczu ( polska 1,5 %) dodaję jeszcze płaską łyżkę masła]
Do miski wsypać suche składniki, zrobić dołek i wlewać stopniowo olej zagarniając mąkę - ma sie zrobić kula maczno - olejowa w suchej otoczce. Dodawać maślankę rozrzedzając ciasto olejowe, zagnieść (ja dopiero wtedy dodaje masło) raczej luźne ciasto. Wałkować jak na pierogi, podsypując mąką. Wykrawać małe ciasteczka ( ja używam radełka)
Piec ok 15 min w temp 200 stopni C na ciemnozłoty kolor. Można posmarować jajkiem, posypac kminkiem albo czarnuszką albo co komu do głowy wpadnie.
2 szklanki mąki
1 płaska lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
200 g maślanki
2 płaskie łyżeczki soli
[tyle przepis oryginalny - od czasu kiedy sie dowiedzialam, ze amerykańska maślanka potrafi mieć do 11% tluszczu ( polska 1,5 %) dodaję jeszcze płaską łyżkę masła]
Do miski wsypać suche składniki, zrobić dołek i wlewać stopniowo olej zagarniając mąkę - ma sie zrobić kula maczno - olejowa w suchej otoczce. Dodawać maślankę rozrzedzając ciasto olejowe, zagnieść (ja dopiero wtedy dodaje masło) raczej luźne ciasto. Wałkować jak na pierogi, podsypując mąką. Wykrawać małe ciasteczka ( ja używam radełka)
Piec ok 15 min w temp 200 stopni C na ciemnozłoty kolor. Można posmarować jajkiem, posypac kminkiem albo czarnuszką albo co komu do głowy wpadnie.