Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Krędziel szafranowy podawany w Rosji ...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 6963" data-attributes="member: 67"><p><strong>Krędziel szafranowy podawany w Rosji z okazji urodzin </strong></p><p>0,75 kg maki /pol na pol krupczatka i tortowa/, 1 szklanka mleka, pol szklanki smietanki, 150 g masla, 6 zoltek, 50 g drozdzy, skorka z cytryny, 250 g midalow, 4 g szfranu, sol, 100 g cukru pudru do posypania. </p><p>150 g maki sparzyc polowa wrzacego mleka, rozetrzec grudki i zostawic do ostygniecia, po czym dodac drozdze i zostawic do wyrosniecia. Nastepnie dodac utarte zotltka z cukrem, szafran zaparzony druga czescia mleka i ostudzony, skorke otarta z cytryny, smietanke, reszte maki, polowe obranych ze skorki i posiekanych migdalów, sol. Wszystko dobrze wyrobic. Na koncu dac roztopione maslo i wyrabiac, az tluszcz wsiaknie i ciasto będzie gladkie i odstajace od reki. Przykryc je serweta i zostawic do rosniecia. W czasie tego wyrastania kilkakrotnie ciasto poruszyc reka, aby opadlo i znowu wyroslo. Uformowac z ciasta dlugi walek, zwezajacy się ku koncom. Najgrubsza srodkowa czesc ulozyc na natluszczonej blasze, a ciensze konce zawinac w osemke jak precle. Posmarowac rozkloconym jajem, posypac reszta migdalow i wstawic do niezbyt goracego piekarnika. Piec ok. 45 minut, w 170-180 stopniach, jak zbyt się przyrumieni, to przykryc papierem. Po wyjeciu z pieca oproszyc cukrem pudrem z wanilia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 6963, member: 67"] [B]Krędziel szafranowy podawany w Rosji z okazji urodzin [/B] 0,75 kg maki /pol na pol krupczatka i tortowa/, 1 szklanka mleka, pol szklanki smietanki, 150 g masla, 6 zoltek, 50 g drozdzy, skorka z cytryny, 250 g midalow, 4 g szfranu, sol, 100 g cukru pudru do posypania. 150 g maki sparzyc polowa wrzacego mleka, rozetrzec grudki i zostawic do ostygniecia, po czym dodac drozdze i zostawic do wyrosniecia. Nastepnie dodac utarte zotltka z cukrem, szafran zaparzony druga czescia mleka i ostudzony, skorke otarta z cytryny, smietanke, reszte maki, polowe obranych ze skorki i posiekanych migdalów, sol. Wszystko dobrze wyrobic. Na koncu dac roztopione maslo i wyrabiac, az tluszcz wsiaknie i ciasto będzie gladkie i odstajace od reki. Przykryc je serweta i zostawic do rosniecia. W czasie tego wyrastania kilkakrotnie ciasto poruszyc reka, aby opadlo i znowu wyroslo. Uformowac z ciasta dlugi walek, zwezajacy się ku koncom. Najgrubsza srodkowa czesc ulozyc na natluszczonej blasze, a ciensze konce zawinac w osemke jak precle. Posmarowac rozkloconym jajem, posypac reszta migdalow i wstawic do niezbyt goracego piekarnika. Piec ok. 45 minut, w 170-180 stopniach, jak zbyt się przyrumieni, to przykryc papierem. Po wyjeciu z pieca oproszyc cukrem pudrem z wanilia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Krędziel szafranowy podawany w Rosji ...
Top
Bottom