Żródło miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
35 dkg dojrzałych brzoskwiń bez pestek
3 łyżki cukru
2/3 szklanki wody
sok z 1/2 dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody
szklanka śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
do dekoracji: półplasterki brzoskwiń bez skórki, drobne biszkopciki lub wafelki
Brzoskwinie rozgotowujemy z 3 łyżkami cukru w 2/3 szklanki wody, następnie przecieramy przez nylonowe sitko, dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa ostygnie i zaczyna lekko krzepnąć, łączymy ją dokładnie z ubitą z łyżką cukru pudru śmietaną. Krem wstawiamy na godzinę do lodówki.
Jest to deser wykwintny, bardzo aromatyczny i orzeżwiający. Podajemy udekorowany półplasterkami brzoskwiń i małymi biszkopcikami lub wafelkami.
Składniki
35 dkg dojrzałych brzoskwiń bez pestek
3 łyżki cukru
2/3 szklanki wody
sok z 1/2 dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody
szklanka śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
do dekoracji: półplasterki brzoskwiń bez skórki, drobne biszkopciki lub wafelki
Brzoskwinie rozgotowujemy z 3 łyżkami cukru w 2/3 szklanki wody, następnie przecieramy przez nylonowe sitko, dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa ostygnie i zaczyna lekko krzepnąć, łączymy ją dokładnie z ubitą z łyżką cukru pudru śmietaną. Krem wstawiamy na godzinę do lodówki.
Jest to deser wykwintny, bardzo aromatyczny i orzeżwiający. Podajemy udekorowany półplasterkami brzoskwiń i małymi biszkopcikami lub wafelkami.