- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
2-3 żółtka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
masło lub margaryna
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim obie mąki, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka zagotować i wrzące wlewać do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość postawić jeszcze na gaz i mieszając doprowadzić budyń do zgęstnienia. Po ostudzeniu zmiksować dobrze z masłem, dodając budyń stopniowo, po jednej łyżce. Do masy można dodać kakao, kawę rozpuszczalną albo jakieś owoce.
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
masło lub margaryna
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim obie mąki, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka zagotować i wrzące wlewać do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość postawić jeszcze na gaz i mieszając doprowadzić budyń do zgęstnienia. Po ostudzeniu zmiksować dobrze z masłem, dodając budyń stopniowo, po jednej łyżce. Do masy można dodać kakao, kawę rozpuszczalną albo jakieś owoce.