Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem chałwowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1074911" data-attributes="member: 12156"><p>Krem wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Doskonały do tortów, zwłaszcza na ciemnym biszkopcie.</p><p>Zapisuję, bo w końcu uzyskałam idealne proporcje. Tak przygotowana masa jest słodka, mocno chałwowa, doskonała do eleganckiego tortu (dla miłośników chałwy oczywiście).</p><p></p><p>Wymaga dodatku kwaśnych owoców lub powideł. Doskonale komponuje się z wiśniami.</p><p></p><p></p><p>Podane proporcje wystarczą na:</p><p>- trzykrotne przełożenie tortu o średnicy 20 cm (plus na górę i boki) lub</p><p>- dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 24-26 cm (plus na górę i boki) - przy 26 cm należy przekładać oszczędniej.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Krem chałwowy do tortów</strong></p><p><strong></strong></p><p>- 2 żółtka</p><p>- 150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka)</p><p>- 250 g bardzo miękkiego masła</p><p>- 300 g drobno pokruszonej chałwy</p><p></p><p>Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym aż masa lekko się napuszy.</p><p>Masło utrzeć do białości, dodać żółtka z mlekiem, zmiksować.</p><p>Nadal miksując dodawać po łyżce chałwy i ucierać, aż masa będzie puszysta.</p><p>Przed smarowaniem wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż lekko stężeje.</p><p></p><p>Dopisuję, bo kompletnie zapomniałam.</p><p>Dla zaostrzenia smaku można dodać spirytus lub wódkę. Ze 3 łyżki pod koniec ucierania kremu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1074911, member: 12156"] Krem wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Doskonały do tortów, zwłaszcza na ciemnym biszkopcie. Zapisuję, bo w końcu uzyskałam idealne proporcje. Tak przygotowana masa jest słodka, mocno chałwowa, doskonała do eleganckiego tortu (dla miłośników chałwy oczywiście). Wymaga dodatku kwaśnych owoców lub powideł. Doskonale komponuje się z wiśniami. Podane proporcje wystarczą na: - trzykrotne przełożenie tortu o średnicy 20 cm (plus na górę i boki) lub - dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 24-26 cm (plus na górę i boki) - przy 26 cm należy przekładać oszczędniej. [B] Krem chałwowy do tortów [/B] - 2 żółtka - 150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka) - 250 g bardzo miękkiego masła - 300 g drobno pokruszonej chałwy Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym aż masa lekko się napuszy. Masło utrzeć do białości, dodać żółtka z mlekiem, zmiksować. Nadal miksując dodawać po łyżce chałwy i ucierać, aż masa będzie puszysta. Przed smarowaniem wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż lekko stężeje. Dopisuję, bo kompletnie zapomniałam. Dla zaostrzenia smaku można dodać spirytus lub wódkę. Ze 3 łyżki pod koniec ucierania kremu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem chałwowy
Top
Bottom