- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Przepis na ten krem znalazłam na włoskim forum, wpisany jest pod nazwą Nutella i rzeczywiście smakiem bardzo ją przypomina.
Krem czekoladowo-orzechowy
200 g czekolady ( użyłam mlecznej z Wedla)
300 g masła
400 ml skondensowanego mleka, słodzonego
65 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Zdjąć naczynie z ognia i dodać mleko, orzechy i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoików i ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Z tej ilości składników wyszło mi ponad 1 litr kremu.
Krem czekoladowo-orzechowy
200 g czekolady ( użyłam mlecznej z Wedla)
300 g masła
400 ml skondensowanego mleka, słodzonego
65 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Zdjąć naczynie z ognia i dodać mleko, orzechy i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoików i ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Z tej ilości składników wyszło mi ponad 1 litr kremu.
