Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Krem kasztanowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1597042" data-attributes="member: 1142"><p>Jest z nim troche zabawy, wiec dla wytrwalych wpisuje.</p><p></p><p><strong>300g kasztanowego puree</strong></p><p><strong>120g masla</strong></p><p><strong>30g mleka, koniecznie podgrzanego do 40C</strong></p><p><strong>18g ciemnego rumu</strong></p><p><strong>15g bialek</strong></p><p><strong>26g cukru</strong></p><p><strong>9g wody</strong></p><p></p><p>Ubic puree z maslem az stanie sie jasne i puszyste, wtedy dodawac po jednej lyzce cieplego mleka wymieszanego z rumem, dobrze ubijajac po kazdym dodaniu. Jesli mleko bedzie chlodniejsze to masa jest podatna na rozwarstwianie. Calosc ma byc gladka i gesta.</p><p></p><p>Bialka wlozyc do miski. W rondelku wymieszac wode z cukrem i podgrzewac bez mieszania. Jesli syrop zostanie zamieszany to calosc sie skrystalizuje. </p><p>Gdy temp syropu wzrosnie do 115C zaczac energicznie ubijac bialka trzepaczka aby uzyskac przynajmniej soft peaks. Gdy temp syropu wzrosnie do 121 i bialka sa ubite na prawie sztywno (soft peaks), zaczac ciurkiem wlewac syrop, najlepiej po bokach miski z bialkami.Ubijac wszystko razem na srednio- niskich obrotach az masa ochlodzi sie znacznie. Delikatnie wmieszac beze do kasztanowej masy.</p><p></p><p>Najlepiej uzyc natychmiast. </p><p></p><p>Autorka jest <a href="http://www.engnatalie.com/journal/2013/11/14/mont-blanc-cassis" target="_blank"><strong>natalie</strong></a> i z proporcji wynika, ze oryginalnie przepis jest na jakas niesamowicie ogromna porcje stad te dziwne wartosci. Jesli sa one problemem to proponuje podwojenie porcji balek cukru i wody, przygotowanie bezy jak w przepisie i potem pobranie z niej polowy.</p><p></p><p>Krem jest rewelacyjny, a Mont Blanc z tego przepisu sa obledne. Planuje je ponownie na sylwestrowa impreze, wlasnie z dzemem z czarnej przeczki i Cassis.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1597042, member: 1142"] Jest z nim troche zabawy, wiec dla wytrwalych wpisuje. [B]300g kasztanowego puree 120g masla 30g mleka, koniecznie podgrzanego do 40C 18g ciemnego rumu 15g bialek 26g cukru 9g wody[/B] Ubic puree z maslem az stanie sie jasne i puszyste, wtedy dodawac po jednej lyzce cieplego mleka wymieszanego z rumem, dobrze ubijajac po kazdym dodaniu. Jesli mleko bedzie chlodniejsze to masa jest podatna na rozwarstwianie. Calosc ma byc gladka i gesta. Bialka wlozyc do miski. W rondelku wymieszac wode z cukrem i podgrzewac bez mieszania. Jesli syrop zostanie zamieszany to calosc sie skrystalizuje. Gdy temp syropu wzrosnie do 115C zaczac energicznie ubijac bialka trzepaczka aby uzyskac przynajmniej soft peaks. Gdy temp syropu wzrosnie do 121 i bialka sa ubite na prawie sztywno (soft peaks), zaczac ciurkiem wlewac syrop, najlepiej po bokach miski z bialkami.Ubijac wszystko razem na srednio- niskich obrotach az masa ochlodzi sie znacznie. Delikatnie wmieszac beze do kasztanowej masy. Najlepiej uzyc natychmiast. Autorka jest [URL="http://www.engnatalie.com/journal/2013/11/14/mont-blanc-cassis"][B]natalie[/B][/URL] i z proporcji wynika, ze oryginalnie przepis jest na jakas niesamowicie ogromna porcje stad te dziwne wartosci. Jesli sa one problemem to proponuje podwojenie porcji balek cukru i wody, przygotowanie bezy jak w przepisie i potem pobranie z niej polowy. Krem jest rewelacyjny, a Mont Blanc z tego przepisu sa obledne. Planuje je ponownie na sylwestrowa impreze, wlasnie z dzemem z czarnej przeczki i Cassis. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Krem kasztanowy
Top
Bottom