Kawę lubię w każdej postaci. Obiecałam przetestowanie podanych przepisów z udziałem kawy i podzielenie się z Wami ich rezultatem. Ten krem zrobiłam na dzisiejszy podwieczorek i uznałam, że może, tak jak mnie, przypadnie komuś do smaku. Przepis pochodzi z czasopisma „Bistro” z 2011 roku.
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki cynamonu
- 10 dkg płatków migdałowych
- ew. likier kawowy dla aromatu - nie miałam, więc dałam kilka kropli ekstraktu kawowego w płynie
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę.. Dodajemy cukier puder, kawę i 1 łyżeczkę cynamonu. Migdały prażymy na patelni (zrumienić, ale nie spalić), połowę mieszamy z kremem, resztę zostawiamy do dekoracji. Możemy też dodać trochę likieru kawowego lub kilka kropli ekstraktu. Deser podajemy dobrze schłodzony, posypany migdałami i cynamonem.
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki cynamonu
- 10 dkg płatków migdałowych
- ew. likier kawowy dla aromatu - nie miałam, więc dałam kilka kropli ekstraktu kawowego w płynie
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę.. Dodajemy cukier puder, kawę i 1 łyżeczkę cynamonu. Migdały prażymy na patelni (zrumienić, ale nie spalić), połowę mieszamy z kremem, resztę zostawiamy do dekoracji. Możemy też dodać trochę likieru kawowego lub kilka kropli ekstraktu. Deser podajemy dobrze schłodzony, posypany migdałami i cynamonem.