Krem kawowy z migdałami i cynamonem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kawę lubię w każdej postaci. Obiecałam przetestowanie podanych przepisów z udziałem kawy i podzielenie się z Wami ich rezultatem. Ten krem zrobiłam na dzisiejszy podwieczorek i uznałam, że może, tak jak mnie, przypadnie komuś do smaku. Przepis pochodzi z czasopisma „Bistro” z 2011 roku.

- 600 ml śmietany kremówki

- 3 łyżki cukru pudru

-2 łyżki kawy rozpuszczalnej

-2 łyżeczki cynamonu

- 10 dkg płatków migdałowych

- ew. likier kawowy dla aromatu - nie miałam, więc dałam kilka kropli ekstraktu kawowego w płynie


Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę.. Dodajemy cukier puder, kawę i 1 łyżeczkę cynamonu. Migdały prażymy na patelni (zrumienić, ale nie spalić), połowę mieszamy z kremem, resztę zostawiamy do dekoracji. Możemy też dodać trochę likieru kawowego lub kilka kropli ekstraktu. Deser podajemy dobrze schłodzony, posypany migdałami i cynamonem.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy