Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem marchwiowo-imbirowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 847242" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, zatytułowanego - spotkania z przyprawami. Robiłam tę zupę jakiś czas temu, kiedy miałam po temu warunki. Jest doskonała, dodatek imbiru nadaje jej wykwintnego szlifu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]40716[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg marchwi</p><p>1 posiekana cebula</p><p>1 łyżka startego świeżego imbiru</p><p>3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)</p><p>2 łyżki oleju (brałam z pestek winogron)</p><p>1/2 szklanki soku z pomarańczy</p><p>1/2 szklanki śmietanki 36 %</p><p>szczypta cynamonu</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzewamy 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie posypana jest szczypiorem od dymki, ja dałam posiekaną pietruszkę i dodatkowo drobny groszek ptysiowy. Smakowała doskonale. Przepraszam za trochę nieudane zdjęcie. W rzeczywistości zupa jest nieco jaśniejsza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 847242, member: 10341"] Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, zatytułowanego - spotkania z przyprawami. Robiłam tę zupę jakiś czas temu, kiedy miałam po temu warunki. Jest doskonała, dodatek imbiru nadaje jej wykwintnego szlifu. [ATTACH=full]40716[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 75 dkg marchwi 1 posiekana cebula 1 łyżka startego świeżego imbiru 3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki oleju (brałam z pestek winogron) 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/2 szklanki śmietanki 36 % szczypta cynamonu sól, pieprz Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzewamy 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie posypana jest szczypiorem od dymki, ja dałam posiekaną pietruszkę i dodatkowo drobny groszek ptysiowy. Smakowała doskonale. Przepraszam za trochę nieudane zdjęcie. W rzeczywistości zupa jest nieco jaśniejsza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem marchwiowo-imbirowy
Top
Bottom