- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,780
- 113
1 l mleka
8 zoltek
1 - 1,5 szk. cukru (wedlug smaku)
3 duze, kopiaste lyzki maki ziemniaczanej
(cukier waniliowy, koniak) lub (skorka z cytryny i sok cytrynowy)
100 - 150 g masla
zoltka roztarc z cukrem (+cuk.waniliowy) i maka ziemniaczana. Powoli dolac mleko i wymieszac. Podgrzewac na malutkim ogniu, ciagle mieszajac. Kiedy masa zgestnieje i zagotuje sie (bedzie robila "bulk"
, odstawic, starc skorke cytrynowa i dolac sok. Intensywnie wymieszac. Kiedy troche przestygnie (ale nie zupelnie) dodac maslo i mieszac, by ono sie rozpuscilo. Przekladac napoleonke lekko cieplym kremem.
Krem jest raczej polplynny. Zwykle robie napoleona z 3-4 warstw i w formie. Po nasiaknieciu - same to
8 zoltek
1 - 1,5 szk. cukru (wedlug smaku)
3 duze, kopiaste lyzki maki ziemniaczanej
(cukier waniliowy, koniak) lub (skorka z cytryny i sok cytrynowy)
100 - 150 g masla
zoltka roztarc z cukrem (+cuk.waniliowy) i maka ziemniaczana. Powoli dolac mleko i wymieszac. Podgrzewac na malutkim ogniu, ciagle mieszajac. Kiedy masa zgestnieje i zagotuje sie (bedzie robila "bulk"

Krem jest raczej polplynny. Zwykle robie napoleona z 3-4 warstw i w formie. Po nasiaknieciu - same to
