- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Krem patissiere-doskonały krem do letnich kruchych tart i babeczek ze świeżymi owocami,a także do ciasta ptysiowego.Do tortów też się nadaje ale do tych niewysokich
150 g cukru
75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i
pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i
wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i
dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do
zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić
kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie
utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
śmietaną słodką najlepiej 30 %.
Instrukcja obrazkowa tutaj:
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html

150 g cukru
75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i
pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i
wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i
dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do
zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić
kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie
utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
śmietaną słodką najlepiej 30 %.
Instrukcja obrazkowa tutaj:
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html
Ostatnią edycję dokonał moderator: