Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem patissiere/Crema pasticcera/Krem cukierniczy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 118585" data-attributes="member: 160"><p>wersja I </p><p>50 g mąki </p><p>100 g cukru </p><p>4 żółtka </p><p>1/2 litra mleka </p><p>skórka z cytryny </p><p></p><p>żóltka wlac do miski, dodać przesianą mąke i cukier . Wymieszac bardzo dokładnie. Wlewać mleko.. pomału i ciągle mieszajac, dodać startą skórkę z cytryny (i ew. wanilię lub cynamon..). Całość postawić na gaz, i zagotować mieszając. Zmniejszyć gaz, pozwolić ,żeby krem pobulgotał ze 2 minuty. </p><p>Schłodzić w lodówce.. ok. 2 h</p><p></p><p>wersja II </p><p>10 zółtek </p><p>380 g cukru </p><p>1 litr mleka </p><p>laska wanilii </p><p></p><p>Żoltka utrzeć z cukrem, dodać mąkę </p><p>W garnuszku zagotowac mleko z przecięta na pół laską wanilii. </p><p>Mleko trochę schłodzić.. i pomalutku wlać do masy jajecznej. Postawić na gazie i gotowac ciągle mieszając. Zagotować. Zmniejszyć gaz.. gotowac jeszcze 5 min. Schłodzić</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 118585, member: 160"] wersja I 50 g mąki 100 g cukru 4 żółtka 1/2 litra mleka skórka z cytryny żóltka wlac do miski, dodać przesianą mąke i cukier . Wymieszac bardzo dokładnie. Wlewać mleko.. pomału i ciągle mieszajac, dodać startą skórkę z cytryny (i ew. wanilię lub cynamon..). Całość postawić na gaz, i zagotować mieszając. Zmniejszyć gaz, pozwolić ,żeby krem pobulgotał ze 2 minuty. Schłodzić w lodówce.. ok. 2 h wersja II 10 zółtek 380 g cukru 1 litr mleka laska wanilii Żoltka utrzeć z cukrem, dodać mąkę W garnuszku zagotowac mleko z przecięta na pół laską wanilii. Mleko trochę schłodzić.. i pomalutku wlać do masy jajecznej. Postawić na gazie i gotowac ciągle mieszając. Zagotować. Zmniejszyć gaz.. gotowac jeszcze 5 min. Schłodzić [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem patissiere/Crema pasticcera/Krem cukierniczy
Top
Bottom