Krem pomarańczowy

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
4 płatki żelatyny
3 jajka
4 łyżki cukru
1/4 l soku z pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
Dekoracja:
1/8 l 36% śmietany
1 torebka cukru waniliowego
6 wiśni

Wykonanie:
1. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać, aż krem zgęstnieje.
2. Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając.
3. Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować krem bitą śmietaną i wisienką.

Krem można zabarwić na różowo sokiem z czerwonych pomarańczy.
Każda porcja to 195 kcal.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy