- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
4 płatki żelatyny
3 jajka
4 łyżki cukru
1/4 l soku z pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
Dekoracja:
1/8 l 36% śmietany
1 torebka cukru waniliowego
6 wiśni
Wykonanie:
1. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać, aż krem zgęstnieje.
2. Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając.
3. Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować krem bitą śmietaną i wisienką.
Krem można zabarwić na różowo sokiem z czerwonych pomarańczy.
Każda porcja to 195 kcal.
4 płatki żelatyny
3 jajka
4 łyżki cukru
1/4 l soku z pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
Dekoracja:
1/8 l 36% śmietany
1 torebka cukru waniliowego
6 wiśni
Wykonanie:
1. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz wymieszać, aż krem zgęstnieje.
2. Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając.
3. Szklane pucharki napełnić kremem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować krem bitą śmietaną i wisienką.
Krem można zabarwić na różowo sokiem z czerwonych pomarańczy.
Każda porcja to 195 kcal.