Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem pomidorowy z grzankami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 888308" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzony w &quot;Smakach i aromatach&quot;, wykorzystałam natychmiast, bo brzmiał zachęcająco a sezon pomidorowy w pełni. Wybór okazał się trafny.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>5 dużych, dojrzałych pomidorów</p><p>2 cebule</p><p>czerwona papryka</p><p>jabłko</p><p>kawałek selera</p><p>łyżka masła</p><p>2 listki laurowe</p><p>1/2 łyżeczki bazylii (brałam suszoną)</p><p>3 ziarnka ziela angielskiego</p><p>5 szklanek bulionu z kurczaka ( może być z kostki)</p><p>łyżeczka mąki</p><p>5 łyżek kwaśnej śmietany</p><p>sól, pieprz</p><p>siekany koperek</p><p></p><p><strong>a ponadto</strong></p><p><strong></strong>6 kromek pieczywa tostowego ( wzięłam pszenne)</p><p>masło do smarowania tostów ( około 2 łyżek)</p><p>6 plasterków goudy</p><p>2 ząbki czosnku </p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Z pomidorów zdejmujemy skórkę, jabłko obieramy, a paprykę po oczyszczeniu opiekamy pod grillem w piekarniku i też pozbawiamy skórki. Wszystkie warzywa i jabłko siekamy w kostkę. Rozgrzewamy w rondlu masło, wsypujemy drobno posiekane cebule i seler, smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy jabłko i paprykę, smażymy przez kolejne 3 minuty. W końcu wrzucamy pomidory, wszystkie przyprawy (bez soli) i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. </p><p>Wsypujemy do rondla mąkę, smażymy minutę i zalewamy szklanką zimnego bulionu. Zagotowujemy i przecieramy przez sitko do czystego garnka, mieszamy z pozostałym bulionem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy przez 5 minut i podajemy z gorącymi tostami. Już na talerzu dodajemy po kleksie śmietany i posypujemy koperkiem.</p><p>Jak się robi czosnkowe tosty? Ucieramy masło ze zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli, rozsmarowujemy na pociętych w trójkaty tostach, Przykrywamy każdy tost trójkątem sera, kładziemy na blasze i zapiekamy w temperaturze 200 st.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 888308, member: 10341"] Przepis wypatrzony w "Smakach i aromatach", wykorzystałam natychmiast, bo brzmiał zachęcająco a sezon pomidorowy w pełni. Wybór okazał się trafny. [B]Składniki [/B]5 dużych, dojrzałych pomidorów 2 cebule czerwona papryka jabłko kawałek selera łyżka masła 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki bazylii (brałam suszoną) 3 ziarnka ziela angielskiego 5 szklanek bulionu z kurczaka ( może być z kostki) łyżeczka mąki 5 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz siekany koperek [B]a ponadto [/B]6 kromek pieczywa tostowego ( wzięłam pszenne) masło do smarowania tostów ( około 2 łyżek) 6 plasterków goudy 2 ząbki czosnku szczypta soli Z pomidorów zdejmujemy skórkę, jabłko obieramy, a paprykę po oczyszczeniu opiekamy pod grillem w piekarniku i też pozbawiamy skórki. Wszystkie warzywa i jabłko siekamy w kostkę. Rozgrzewamy w rondlu masło, wsypujemy drobno posiekane cebule i seler, smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy jabłko i paprykę, smażymy przez kolejne 3 minuty. W końcu wrzucamy pomidory, wszystkie przyprawy (bez soli) i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wsypujemy do rondla mąkę, smażymy minutę i zalewamy szklanką zimnego bulionu. Zagotowujemy i przecieramy przez sitko do czystego garnka, mieszamy z pozostałym bulionem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy przez 5 minut i podajemy z gorącymi tostami. Już na talerzu dodajemy po kleksie śmietany i posypujemy koperkiem. Jak się robi czosnkowe tosty? Ucieramy masło ze zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli, rozsmarowujemy na pociętych w trójkaty tostach, Przykrywamy każdy tost trójkątem sera, kładziemy na blasze i zapiekamy w temperaturze 200 st. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem pomidorowy z grzankami
Top
Bottom