Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Krem warzywny na zupę
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1171456" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Krem warzywny na zupę</strong></p><p></p><p>Zainspirowana podanym przez Seniorkę przepisem na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29248" target="_blank">krem pomidorowy</a> zrobiłam dziś warzywną bazę na zupę w słoikach.</p><p>W zimie rozcieńczę ją esencjonalnym bulionem i zupa gotowa!</p><p></p><p>Wyszła pyszna, więc póki pamiętam, zapiszę proporcje:</p><p></p><p>70 dag cebuli (5 -6 sztuk średniej wielkości)</p><p>1 średni seler</p><p>5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk</p><p>1 kg dyni typu hokkaido (ważonej po oczyszczeniu nasion)</p><p>1,2 l domowego przecieru z pomidorów, lekko zagęszczonego</p><p>5 - 6 łyżek przecieru jabłkowego niskosłodzonego</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>olej, masło do smażenia</p><p>marynata do dyni: 4 ząbki czosnku, sól, mała łyżeczka musztardy, sok z cytryny, olej</p><p></p><p>Dynię umyć, oczyścić, pokroić w dwucentymetrowe plastry, posmarować marynatą, upiec w piekarniku.</p><p>Papryki również upiec, włożyć do woreczka z folii, zamknąć, przestudzić, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i pokroić. W międzyczasie przygotować przecier z pomidorów. </p><p>Posiekać cebulę i selera, udusić do miękkości (bez rumienienia) na oleju z masłem.</p><p>Dodać do nich pokrojoną dynię, paprykę i przecier jabłkowy, dokładnie zmiksować, dodając porcjami przecier pomidorowy.</p><p>Doprawić do smaku pamiętając o tym, że będziemy go potem mieszać z bulionem.</p><p>Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 - 20 minut.</p><p></p><p>Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików ok. 0,6 l i jeden półlitrowy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66633[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]66634[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1171456, member: 1024"] [B]Krem warzywny na zupę[/B] Zainspirowana podanym przez Seniorkę przepisem na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29248"]krem pomidorowy[/URL] zrobiłam dziś warzywną bazę na zupę w słoikach. W zimie rozcieńczę ją esencjonalnym bulionem i zupa gotowa! Wyszła pyszna, więc póki pamiętam, zapiszę proporcje: 70 dag cebuli (5 -6 sztuk średniej wielkości) 1 średni seler 5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk 1 kg dyni typu hokkaido (ważonej po oczyszczeniu nasion) 1,2 l domowego przecieru z pomidorów, lekko zagęszczonego 5 - 6 łyżek przecieru jabłkowego niskosłodzonego sól, pieprz do smaku olej, masło do smażenia marynata do dyni: 4 ząbki czosnku, sól, mała łyżeczka musztardy, sok z cytryny, olej Dynię umyć, oczyścić, pokroić w dwucentymetrowe plastry, posmarować marynatą, upiec w piekarniku. Papryki również upiec, włożyć do woreczka z folii, zamknąć, przestudzić, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i pokroić. W międzyczasie przygotować przecier z pomidorów. Posiekać cebulę i selera, udusić do miękkości (bez rumienienia) na oleju z masłem. Dodać do nich pokrojoną dynię, paprykę i przecier jabłkowy, dokładnie zmiksować, dodając porcjami przecier pomidorowy. Doprawić do smaku pamiętając o tym, że będziemy go potem mieszać z bulionem. Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 - 20 minut. Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików ok. 0,6 l i jeden półlitrowy. [ATTACH=full]66633[/ATTACH] [ATTACH=full]66634[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Krem warzywny na zupę
Bottom