Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
krem wiśniowy do tortów i nie tylko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1033260" data-attributes="member: 23623"><p>Krem: </p><p>po jednym opakowaniu galaretki wiśniowej i budyniu waniliowego bez cukru,</p><p>50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu, mrożone lub świeże),</p><p>2 szklanki kompotu wiśniowego (lub wiśniowego soku),</p><p>*2 jaja (świeże!),</p><p>pół szklanki cukru,</p><p>1 &#189; kostki masła lub margaryny</p><p></p><p>Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami oraz z dodawaną po trochu pianą. Masę rozsmarować ma cieście.</p><p></p><p>*zwykle robiłam tą masę z jajkami, ostatnio jednak spróbowałam bez i też wyszła pyszna!!! Jeśli więc ktoś obawia się użycia surowych jajek do masy może z nich zrezygnować</p><p></p><p>a masa wygląda tak: [w załączniku]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1033260, member: 23623"] Krem: po jednym opakowaniu galaretki wiśniowej i budyniu waniliowego bez cukru, 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu, mrożone lub świeże), 2 szklanki kompotu wiśniowego (lub wiśniowego soku), *2 jaja (świeże!), pół szklanki cukru, 1 ½ kostki masła lub margaryny Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami oraz z dodawaną po trochu pianą. Masę rozsmarować ma cieście. *zwykle robiłam tą masę z jajkami, ostatnio jednak spróbowałam bez i też wyszła pyszna!!! Jeśli więc ktoś obawia się użycia surowych jajek do masy może z nich zrezygnować a masa wygląda tak: [w załączniku] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
krem wiśniowy do tortów i nie tylko
Top
Bottom