Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Krem z orzechów laskowych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 761495" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Obiecałam sobie, że ten krem zrobię dopiero w niedzielę i tak też będzie, ale przepis zamieszczam już dzisiaj, ponieważ będzie to jego druga odsłona.</span> Nie zjadłabym całej porcji sama, więc w rewanżu za pożyczenie młynka, zaprosiłam na ten smakołyk sąsiadkę. Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Składniki obliczone są na 6 mniejszych lub 4 spore porcje. Jak podałam w tytule, ten krem najlepszy jest ze świeżych orzechów.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>10 dkg łuskanych orzechów laskowych</p><p>1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej</p><p>25 dkg niezbyt mokrego tłustego twarogu</p><p>3 - 4 łyżki cukru</p><p>szklanka śmietany kremówki</p><p>1 kieliszek likierowy wiśniówki, rumu lub winiaku (może to być dobra domowa nalewka)</p><p></p><p>Orzechy zemleć w maszynce do migdałów, następnie wymieszać z kawą i utrzeć z twarogiem i cukrem.</p><p>Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać ostrożnie z kremem orzechowym. Dolać wiśniówkę, rum lub winiak.</p><p>Jeszcze raz lekko wymieszać i przełożyć do płaskich szklanych pucharków albo do szklanej miski i wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem. Podawać z kruchymi ciasteczkami i kawą lub gorącą czekoladą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 761495, member: 10341"] [SIZE=10]Obiecałam sobie, że ten krem zrobię dopiero w niedzielę i tak też będzie, ale przepis zamieszczam już dzisiaj, ponieważ będzie to jego druga odsłona.[/SIZE] Nie zjadłabym całej porcji sama, więc w rewanżu za pożyczenie młynka, zaprosiłam na ten smakołyk sąsiadkę. Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Składniki obliczone są na 6 mniejszych lub 4 spore porcje. Jak podałam w tytule, ten krem najlepszy jest ze świeżych orzechów. [B]Składniki [/B]10 dkg łuskanych orzechów laskowych 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 dkg niezbyt mokrego tłustego twarogu 3 - 4 łyżki cukru szklanka śmietany kremówki 1 kieliszek likierowy wiśniówki, rumu lub winiaku (może to być dobra domowa nalewka) Orzechy zemleć w maszynce do migdałów, następnie wymieszać z kawą i utrzeć z twarogiem i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać ostrożnie z kremem orzechowym. Dolać wiśniówkę, rum lub winiak. Jeszcze raz lekko wymieszać i przełożyć do płaskich szklanych pucharków albo do szklanej miski i wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem. Podawać z kruchymi ciasteczkami i kawą lub gorącą czekoladą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Krem z orzechów laskowych
Bottom