Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem z płatków owsianych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Justin&amp;Dorothy" data-source="post: 1476642" data-attributes="member: 23256"><p>Pyszny z posmakiem orzechów ze strony [...]</p><p>KREM OWSIANO ? KAWOWY </p><p></p><p>- 60 g płatków owsianych</p><p>- 5 g masła</p><p>- 2 szklanki mleka</p><p>- 3 łyżki cukru</p><p>- 200 g masła</p><p>- 30 ml whisky</p><p>- 1,5 łyżki drobno zmielonej kawy + 45 ml wrzątku</p><p></p><p>Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Dodać 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut ? płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszać owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa ?papka?. Odstawić do wystygnięcia.</p><p>Kawę wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem ? odstawić na 15 minut. Przecedzić ?fusy? na drobnym sitku.</p><p>Miękkie masło przełożyć do misy i utrzeć stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawać zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna - smak masła nie powinien być wyczuwalny. </p><p></p><p>Masę wykorzystałyśmy do tego ciasta: [...]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Justin&Dorothy, post: 1476642, member: 23256"] Pyszny z posmakiem orzechów ze strony [...] KREM OWSIANO ? KAWOWY - 60 g płatków owsianych - 5 g masła - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 200 g masła - 30 ml whisky - 1,5 łyżki drobno zmielonej kawy + 45 ml wrzątku Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Dodać 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut ? płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszać owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa ?papka?. Odstawić do wystygnięcia. Kawę wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem ? odstawić na 15 minut. Przecedzić ?fusy? na drobnym sitku. Miękkie masło przełożyć do misy i utrzeć stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawać zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna - smak masła nie powinien być wyczuwalny. Masę wykorzystałyśmy do tego ciasta: [...] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Krem z płatków owsianych
Top
Bottom