50 dkg selera - korzeń
2 ziemniaki średnie
1 cebula sałatkowa
olej i masło
nać selera i pietruszki
szklanka wywaru warzywnego
szklanka śmietanki
sól i biały pieprz
Seler umyć i obrać,pokroić na półplasterki.Ziemniak i cebulę na kawałki.W garnku rozgrzać olej z łyżką masła.Wrzucić warzywa,sól i pieprz i dusić 20 minut.
Wlać wywar.Gotować do miękkości.Zupę zmiksować.Podgrzać i wlać śmietankę.Nie gotować.Dosmaczyć solą i pieprzem.
Podawać posypany pokrojoną natką z grzankami czosnkowymi.
Można też podawać posypany parmezanem lub innym serem.
Smacznego!
2 ziemniaki średnie
1 cebula sałatkowa
olej i masło
nać selera i pietruszki
szklanka wywaru warzywnego
szklanka śmietanki
sól i biały pieprz
Seler umyć i obrać,pokroić na półplasterki.Ziemniak i cebulę na kawałki.W garnku rozgrzać olej z łyżką masła.Wrzucić warzywa,sól i pieprz i dusić 20 minut.
Wlać wywar.Gotować do miękkości.Zupę zmiksować.Podgrzać i wlać śmietankę.Nie gotować.Dosmaczyć solą i pieprzem.
Podawać posypany pokrojoną natką z grzankami czosnkowymi.
Można też podawać posypany parmezanem lub innym serem.
Smacznego!
