Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem z zielonych szparagów, groszku i bazylii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1519728" data-attributes="member: 10341"><p>Teraz nie jest trudno trafić na jakieś dobre przepisy ze szparagami, bo nareszcie mamy na nie sezon albo wysyp, jak kto woli, a my tylko wybieramy, wyobrażamy sobie, smakujemy w myślach &#8230;.i z ochotą zabieramy się do gotowania. Tylko powoli, bo trzeba do podpórki coś wybrać z pomocy naukowych i przedstawić je ogółowi sędziów do oceny. To oczywiście był żart, bo nic nie bierze się z powietrza, a nasze smakołyki też mają swoje pochodzenie. Moja dzisiejsza zupa jest podopieczną dwumiesięcznika &#8222;Polska Gotuje&#8221; – nie powiem, bardzo smacznie. Przepis opiewa na trochę mniejszą, 3-osobową rodzinę, co też wybitnie mi odpowiadało. </p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - 40 dkg zielonych szparagów</p><p></p><p> - 20 dkg groszku (mrożonego)</p><p></p><p> - 1 garść świeżej bazylii (brałam same liście)</p><p></p><p> - 200 ml wywaru ze szparagów</p><p></p><p> - 1 łyżka masła</p><p></p><p> - sól, cukier, pieprz </p><p></p><p> -1 łyżka przyprawy typu vegeta ( zrezygnowałam)</p><p></p><p> Szparagi czyścimy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Pod koniec dodajemy rozmrożony groszek i zagotowujemy. Ja dorzuciłam jeszcze kilkanaście liści bazylii. Warzywa wyjmujemy i miksujemy w blenderze, dolewając wywar i uzupełniając go wodą lub bulionem Doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach, udekorowane liśćmi bazylii.</p><p></p><p> -</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1519728, member: 10341"] Teraz nie jest trudno trafić na jakieś dobre przepisy ze szparagami, bo nareszcie mamy na nie sezon albo wysyp, jak kto woli, a my tylko wybieramy, wyobrażamy sobie, smakujemy w myślach ….i z ochotą zabieramy się do gotowania. Tylko powoli, bo trzeba do podpórki coś wybrać z pomocy naukowych i przedstawić je ogółowi sędziów do oceny. To oczywiście był żart, bo nic nie bierze się z powietrza, a nasze smakołyki też mają swoje pochodzenie. Moja dzisiejsza zupa jest podopieczną dwumiesięcznika „Polska Gotuje” – nie powiem, bardzo smacznie. Przepis opiewa na trochę mniejszą, 3-osobową rodzinę, co też wybitnie mi odpowiadało. [B]Składniki[/B] - 40 dkg zielonych szparagów - 20 dkg groszku (mrożonego) - 1 garść świeżej bazylii (brałam same liście) - 200 ml wywaru ze szparagów - 1 łyżka masła - sól, cukier, pieprz -1 łyżka przyprawy typu vegeta ( zrezygnowałam) Szparagi czyścimy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Pod koniec dodajemy rozmrożony groszek i zagotowujemy. Ja dorzuciłam jeszcze kilkanaście liści bazylii. Warzywa wyjmujemy i miksujemy w blenderze, dolewając wywar i uzupełniając go wodą lub bulionem Doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach, udekorowane liśćmi bazylii. - [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Krem z zielonych szparagów, groszku i bazylii
Bottom