Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kremik pomarańczowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 805964" data-attributes="member: 10341"><p>Wiem, że już jest jeden przepis na krem pomarańczowy, ale chcę zaproponować coś innego, bez użycia żelatyny, czyli całkiem nowy krem, nazwijmy go kremikiem. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>15 dkg cukru pudru</p><p>2 duże jajka</p><p>skórka drobniutko otarta z 1 pomarańczy</p><p>sok wyciśnięty z 2 pomarańcz</p><p>1 paczka pojedyncza cukru waniliowego</p><p>4 dkg utartych (uprzednio sparzonych i obranych) migdałów</p><p>sok wyciśnięty z 1/2 - 1 cytryny</p><p></p><p>Cukier ucieramy z jajkami, z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i sokiem z dwóch pomarańcz. W czasie ucierania dodajemy cukier waniliowy. Gdy masa się spieni - ubijamy ją sprężyną nad parą, albo w tak zwanej kąpieli wodnej (naczynie wstawione do garnka z lekko &quot;mrugającym&quot; wrzątkiem), do momentu, gdy zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Wówczas do kremu dodajemy utarte (zmielone) migdały oraz sok wyciśnięty z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, ja zazwyczaj wykorzystuję do tego najwyżej pół cytryny, albo rezygnuję z soku, zależy od tego, co danego dnia bardziej mi smakuje. Ale może ktoś woli bardziej kwaskowy smak kremiku, więc dodatek soku cytrynowego pozostawiam do uznania. Krem rozdzielamy do czterech małych czarek i podajemy, po ochłodzeniu, z biszkoptami lub wafelkami. Jest to lekki, pożywny i orzeżwiający deser, godny polecenia zwłaszcza w sezonie zimowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 805964, member: 10341"] Wiem, że już jest jeden przepis na krem pomarańczowy, ale chcę zaproponować coś innego, bez użycia żelatyny, czyli całkiem nowy krem, nazwijmy go kremikiem. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 15 dkg cukru pudru 2 duże jajka skórka drobniutko otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańcz 1 paczka pojedyncza cukru waniliowego 4 dkg utartych (uprzednio sparzonych i obranych) migdałów sok wyciśnięty z 1/2 - 1 cytryny Cukier ucieramy z jajkami, z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i sokiem z dwóch pomarańcz. W czasie ucierania dodajemy cukier waniliowy. Gdy masa się spieni - ubijamy ją sprężyną nad parą, albo w tak zwanej kąpieli wodnej (naczynie wstawione do garnka z lekko "mrugającym" wrzątkiem), do momentu, gdy zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Wówczas do kremu dodajemy utarte (zmielone) migdały oraz sok wyciśnięty z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, ja zazwyczaj wykorzystuję do tego najwyżej pół cytryny, albo rezygnuję z soku, zależy od tego, co danego dnia bardziej mi smakuje. Ale może ktoś woli bardziej kwaskowy smak kremiku, więc dodatek soku cytrynowego pozostawiam do uznania. Krem rozdzielamy do czterech małych czarek i podajemy, po ochłodzeniu, z biszkoptami lub wafelkami. Jest to lekki, pożywny i orzeżwiający deser, godny polecenia zwłaszcza w sezonie zimowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kremik pomarańczowy
Bottom