- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
* 30 dag pieczarek
* 1 cebula
* 4 łyżki masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 4 łyżki mąki
* 800-900 ml bulionu grzybowego
* sól, biały pieprz
* 1/2 szklanki śmietany
* groszek ptysiowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyścić, umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
W garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć ja na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić solą i pieprzem.
Następnie dodać pieczarki z cebulą i natką pietruszki i śmietanę, zamieszać. Zupę przelać do talerzy, posypać groszkiem ptysiowym.
BON APPETIT
przepis pochodzi z czasopisma Mniam Mniam (leciutko zmieniony przeze mnie
)
* 30 dag pieczarek
* 1 cebula
* 4 łyżki masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 4 łyżki mąki
* 800-900 ml bulionu grzybowego
* sól, biały pieprz
* 1/2 szklanki śmietany
* groszek ptysiowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyścić, umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
W garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć ja na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić solą i pieprzem.
Następnie dodać pieczarki z cebulą i natką pietruszki i śmietanę, zamieszać. Zupę przelać do talerzy, posypać groszkiem ptysiowym.
BON APPETIT

przepis pochodzi z czasopisma Mniam Mniam (leciutko zmieniony przeze mnie

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: