Kremowa zupa serowa

Iza-22

Member
Sty 26, 2010
77
0
0
Składniki:
200 g sera żółtego Cheddar
100 g sera topionego
150 g wędzonego boczku/szynki
1 duża cebula
2 kostki rosołowe
2 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka 3,2%
świeża pietruszka/szczypiorek
kilka kromek chleba na grzanki


Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce i zalać szklanką mleka. Zagotować 1,5 litra bulionu i wrzucić serek topiony. Gotować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni podsmażyć boczek/szynkę i dodać do zupy. Na tej samej patelni zarumienić cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pod koniec smażenia dodać mąkę, podsmażyć jeszcze chwilkę i dodać do zupy. Do tego czasu Cheddar powinien zmięknąć w mleku, więc możemy go już wrzucać razem z mlekiem do garnka. Wszystko gotować do rozpuszczenia się sera. Jeśli zupa ma gładką konsystencję zestawiamy ją z gazu i pozwalamy chwile odpocząć, w tym czasie możemy robić grzanki. Na koniec posypujemy zieleniną.
Smacznego!
Najlepiej smakuje na drugi dzień ;)

Zdj_cie2072.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie2072.jpg
    Zdj_cie2072.jpg
    472.4 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy