kremowa zupa z zielonych oliwek

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Każdy oliwkomaniak uzna ją za przepyszną. osoby, kórych oliwki odrzucają, od tej zupy powinny trzymac się z daleka - bo po ugotowaniu sa jeszcze bardziej oliwkowe :mrgreen:

przepis z ksiazki pascala z drobnymi zmianami

300 g oliwek (waga po odsączeniu, trzeba na to zwrócić uwage na opakowaniu), posiekanych i mocno przepłukanych
500 ml bulionu (Pascal robi z kostki olowno-bazyliowej, ale najpeiej oczywiście warzywny domowy, ale delikatny i z warzywkami podsmazonymi na oliwie)
2 łyżki smietany 36% (w oryginale jest mascarpone.. robilam i tak i tak, ale roznicy nei czuje, wiec naprawde lepiej mascarpone wsadzic w cos, gdzie bedzie czuc jego cudowny smak. Na przykład w focaccię col formaggio)

zagotowac bulion, dodać oliwki , gotować 10 minut, dodać smietankę (a właściwie na odwrót, żeby się nie zważyła), podgotować, zmiksować.
Podawac z grzankami, normalnymi albo na przykład kozimi talarkami Bajaderki
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy