- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
To ja też przeszukałam swój HD i znalazłam takie przepisy - wklepie je tutaj, bo za nie nie ręczę w 100%. Skad mam tez nie wiem
~~~~~~~~~~~~~~~~
KREMÓWKA WIEDEŃSKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
25 dag mąki, 25 dag masła, 1 żółtko, 1/2 szklanki wody, szczypta soli
Krem:
2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka 3 żółtka, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Ciasto: Masło zagniatamy z 5 dag mąki, formujemy w kostkę i chłodzimy. Z pozostałej mąki, wody i soli zagniatamy ciasto i chłodzimy przez 20 minut, a następnie rozwałkowujemy w prostokąt. Na środku kładziemy kostkę z masła i mąki, przykrywamy przeciwległym bokiem i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie składamy przeciwległe boki do środka, a później na połowę i rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy 4 razy, przy czym po każdym złożeniu ciasta przez 20 minut schładzamy je w lodówce. Ostatecznie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm i układamy na spłukanej wodą blasze. Pieczemy w temperaturze 200°C na jasnobrązowy kolor. Upieczone ciasto kroimy na dwie równe części. Jedną smarujemy kremem waniliowym, a następnie bitą śmietaną. Całość przykrywamy drugą częścią. posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty
Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy cukier, całe jajka i żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy gotujące się mleko i ciągle mieszając zagotowujemy. Po całkowitym ostudzeniu dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Bitą śmietanę sporządzamy ze śmietany w proszku „Śnieżka" zgodnie z przepisem znajdującym się na jej opakowaniu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~
KREMÓWKA WIEDEŃSKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
25 dag mąki, 25 dag masła, 1 żółtko, 1/2 szklanki wody, szczypta soli
Krem:
2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka 3 żółtka, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Ciasto: Masło zagniatamy z 5 dag mąki, formujemy w kostkę i chłodzimy. Z pozostałej mąki, wody i soli zagniatamy ciasto i chłodzimy przez 20 minut, a następnie rozwałkowujemy w prostokąt. Na środku kładziemy kostkę z masła i mąki, przykrywamy przeciwległym bokiem i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie składamy przeciwległe boki do środka, a później na połowę i rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy 4 razy, przy czym po każdym złożeniu ciasta przez 20 minut schładzamy je w lodówce. Ostatecznie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm i układamy na spłukanej wodą blasze. Pieczemy w temperaturze 200°C na jasnobrązowy kolor. Upieczone ciasto kroimy na dwie równe części. Jedną smarujemy kremem waniliowym, a następnie bitą śmietaną. Całość przykrywamy drugą częścią. posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty
Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy cukier, całe jajka i żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy gotujące się mleko i ciągle mieszając zagotowujemy. Po całkowitym ostudzeniu dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Bitą śmietanę sporządzamy ze śmietany w proszku „Śnieżka" zgodnie z przepisem znajdującym się na jej opakowaniu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~