Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kremówka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 642390" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kremówka</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto : </strong></p><p>30 dag mąki </p><p>2 średnie jajka </p><p>10 dag margaryny lub miękkiego masła </p><p>10 dag cukru (najlepiej pudru)</p><p>2 lub 2 i 1/2 łyżki mleka </p><p>1 łyżeczka &quot;amoniaku&quot; do ciast (kwaśnego węglanu amonu ) </p><p></p><p>dodatkowo - mąka do podsypywania przy wałkowaniu</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść siekając kruche ciasto, dodając na końcu rozpuszczony w zagotowanym mleku amoniak.</p><p>Zwykle wlewam mleko do miseczki i wstawiam na minutę do mikrofalówki. Z amoniakiem będzie się pienić, więc trzeba wziąć odpowiednio duże naczynie.</p><p> Uzyskane ciast podzielić na 2 części i rozwałkować podsypując mąką bardzo cieniutkie placki. Ja ostatnio ułatwiam sobie to zadanie, przenosząc ciasto po wstępnym podwałkowaniu na wycięty wcześniej pergamin do pieczenia i wałkując dalej na nim. Łatwiej je wtedy przenieść na blachy. Używam do pieczenia dużych blach z wyposażenia piekarnika. Piekę około 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 185 stopni. Placki wychodzą blade, nie rumienią się. </p><p></p><p><strong>Krem : </strong></p><p>1 l mleka</p><p>4 żółtka </p><p>2 całe jajka </p><p>niepełna szklanka cukru </p><p>6 lekko czubatych łyżek mąki </p><p></p><p>250 g masła</p><p>cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)</p><p></p><p>Mleko zagotować, żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem i mąką. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając, a na końcu dodać masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagotować. </p><p>Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim. Po ostudzeniu posypać całość cukrem - pudrem i podzielić na porcje. </p><p></p><p>Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej. Mogę je z czystym sumieniem polecić jako proste w wykonaniu i pyszne. Piekę je na niemal wszystkie duże imprezy na życzenie domowników i gości.</p><p></p><p>EDIT:</p><p></p><p>[ATTACH=full]96310[/ATTACH]</p><p></p><p>EDIT:</p><p>Inna wersja:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=23202&view=findpost&p=1638685" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1638685</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 642390, member: 1024"] [B]Kremówka[/B] [B]Ciasto : [/B] 30 dag mąki 2 średnie jajka 10 dag margaryny lub miękkiego masła 10 dag cukru (najlepiej pudru) 2 lub 2 i 1/2 łyżki mleka 1 łyżeczka "amoniaku" do ciast (kwaśnego węglanu amonu ) dodatkowo - mąka do podsypywania przy wałkowaniu Z podanych składników zagnieść siekając kruche ciasto, dodając na końcu rozpuszczony w zagotowanym mleku amoniak. Zwykle wlewam mleko do miseczki i wstawiam na minutę do mikrofalówki. Z amoniakiem będzie się pienić, więc trzeba wziąć odpowiednio duże naczynie. Uzyskane ciast podzielić na 2 części i rozwałkować podsypując mąką bardzo cieniutkie placki. Ja ostatnio ułatwiam sobie to zadanie, przenosząc ciasto po wstępnym podwałkowaniu na wycięty wcześniej pergamin do pieczenia i wałkując dalej na nim. Łatwiej je wtedy przenieść na blachy. Używam do pieczenia dużych blach z wyposażenia piekarnika. Piekę około 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 185 stopni. Placki wychodzą blade, nie rumienią się. [B]Krem : [/B] 1 l mleka 4 żółtka 2 całe jajka niepełna szklanka cukru 6 lekko czubatych łyżek mąki 250 g masła cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) Mleko zagotować, żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem i mąką. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając, a na końcu dodać masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagotować. Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim. Po ostudzeniu posypać całość cukrem - pudrem i podzielić na porcje. Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej. Mogę je z czystym sumieniem polecić jako proste w wykonaniu i pyszne. Piekę je na niemal wszystkie duże imprezy na życzenie domowników i gości. EDIT: [ATTACH=full]96310[/ATTACH] EDIT: Inna wersja: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=23202&view=findpost&p=1638685"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1638685[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kremówka
Top
Bottom