Kremowy Pudding ryzowy

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Chyba jeszcze ryzowego puddingu tutaj nie ma:) Ten jest jednym z moich ulubionych- smaczny deserek na cieple letnie popoludnie.

A wiec:

4 3/4 szkl mleka kokosowego
7 lyzek cukru
szklanka ryzu bialego
1 laska waniliowa( z braku laku zastapic aromatem i cukrem waniliowym:)
1/2 szkl platkow migdalowych
szczypta mielonych gozdzikow
szczypta cynamonu

szklanka kremowki ubitej z 1/2 szkl cukru ( dostosowac ilosc cukru do wlasnych potrzeb)

Sos wisniowy/czeresniowy:
wisnie
cytyna
1 lyzka zagestnika( ewentualnie maka ziemniaczna)rozmieszana z 1 lyzka wody

Przepis na 6 osob

Ryz zagotowac z mlekiem kokosowym i cukrem az zacznie bulgotac. NAstepnie zmniejszyc gaz i trzymac tak jeszce przez 35 minut az ryz zrobi sie miekki a calosc bedzie gesta, kremowa.

Dodac migdaly, gozdziki, mozna odrobinke galki muszkatolowej i wymieszac. wystudzic. Kiedy ryzowa masa jest chlodna, ubic kremowke z cukrem, polaczyc z ryzem i wylozyc do salaterek(jub jedenj duzej). Wkladamy calosc do lodowki na kolejne 2-3 godziny.

Przed podaniem posypac lekko cynamonem.

Mozna do tego zrobic sos wisniowy z mrozonych lub swierzych wisni, ktore zagotowujemy z cytryna i cukrem .Nastepnie po 5 minutach cytryne wyciagamy, wlewamy miksture maczna do zagesczenia i gotujemy jeszcze przez chwileczke. Goracym sosem polewamy pudding,

Osobiscie ja lubie tylko taka niewelka kapke sosu bo jedzenie samego puddingu z cynamonem to przyjemnosc sama w sobie:)

Smacznego!!

P.S Do puddingu mozna tez dawac rodzynki, wiorki kokosowe, i podawac z crumble zrobionym z owocow egzotycznych jak mango i ananas.

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Zrobilam - nie mialam platkow migdalowych , ale i bez nich byl pyszny - pyszny - coz ja uwielbiam ryz na mleku :mrgreen:

Syso - daj mleko ze smietanka - na pewno wyjdzie pyszne

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
czy kremowke moge zastapic moze budyniem?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Zrobiłam ( z ryżu arborio). Z konieczności, z pewnymi modyfikacjami.
Po pierwsze nie chciałam zużywać całego zapasu mleczka kokosowego do jednego deseru, więc częściowo zastąpiłam go mlekiem skondensowanym niesłodzonym i niewielką ilością wody. Ryż gotowałam z przeciętą laską wanilii. Masa po ugotowaniu wyszła cudownie kremowa i lekko kokosowa w smaku. Zmniejszyłam też ilość cukru do 4 łyżek. Zamiast płatków, dałam grubo mielone migdały, które pięknie mi masę dodatkowo zagęściły.
Czekam teraz, aż ryż wystygnie, by wymieszać go z kremówką ubitą z łyżeczką cukru.
Deser zapowiada się przepysznie!
icon_biggrin.gif
mniam.gif
Mam zamiar podać go z sosem wiśniowym z mrożonych wiśni lub z wiśniową frużeliną.
Dziękuję za przepis!
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Stanęło na frużelinie:

pudding_ry_owy_z_mlekiem_kokosowym.jpg

Załączniki

• pudding_ry_owy_z_mlekiem_kokosowym.jpg
    pudding_ry_owy_z_mlekiem_kokosowym.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy