Chyba jeszcze ryzowego puddingu tutaj nie ma
Ten jest jednym z moich ulubionych- smaczny deserek na cieple letnie popoludnie.
A wiec:
4 3/4 szkl mleka kokosowego
7 lyzek cukru
szklanka ryzu bialego
1 laska waniliowa( z braku laku zastapic aromatem i cukrem waniliowym
1/2 szkl platkow migdalowych
szczypta mielonych gozdzikow
szczypta cynamonu
szklanka kremowki ubitej z 1/2 szkl cukru ( dostosowac ilosc cukru do wlasnych potrzeb)
Sos wisniowy/czeresniowy:
wisnie
cytyna
1 lyzka zagestnika( ewentualnie maka ziemniaczna)rozmieszana z 1 lyzka wody
Przepis na 6 osob
Ryz zagotowac z mlekiem kokosowym i cukrem az zacznie bulgotac. NAstepnie zmniejszyc gaz i trzymac tak jeszce przez 35 minut az ryz zrobi sie miekki a calosc bedzie gesta, kremowa.
Dodac migdaly, gozdziki, mozna odrobinke galki muszkatolowej i wymieszac. wystudzic. Kiedy ryzowa masa jest chlodna, ubic kremowke z cukrem, polaczyc z ryzem i wylozyc do salaterek(jub jedenj duzej). Wkladamy calosc do lodowki na kolejne 2-3 godziny.
Przed podaniem posypac lekko cynamonem.
Mozna do tego zrobic sos wisniowy z mrozonych lub swierzych wisni, ktore zagotowujemy z cytryna i cukrem .Nastepnie po 5 minutach cytryne wyciagamy, wlewamy miksture maczna do zagesczenia i gotujemy jeszcze przez chwileczke. Goracym sosem polewamy pudding,
Osobiscie ja lubie tylko taka niewelka kapke sosu bo jedzenie samego puddingu z cynamonem to przyjemnosc sama w sobie
Smacznego!!
P.S Do puddingu mozna tez dawac rodzynki, wiorki kokosowe, i podawac z crumble zrobionym z owocow egzotycznych jak mango i ananas.
A wiec:
4 3/4 szkl mleka kokosowego
7 lyzek cukru
szklanka ryzu bialego
1 laska waniliowa( z braku laku zastapic aromatem i cukrem waniliowym
1/2 szkl platkow migdalowych
szczypta mielonych gozdzikow
szczypta cynamonu
szklanka kremowki ubitej z 1/2 szkl cukru ( dostosowac ilosc cukru do wlasnych potrzeb)
Sos wisniowy/czeresniowy:
wisnie
cytyna
1 lyzka zagestnika( ewentualnie maka ziemniaczna)rozmieszana z 1 lyzka wody
Przepis na 6 osob
Ryz zagotowac z mlekiem kokosowym i cukrem az zacznie bulgotac. NAstepnie zmniejszyc gaz i trzymac tak jeszce przez 35 minut az ryz zrobi sie miekki a calosc bedzie gesta, kremowa.
Dodac migdaly, gozdziki, mozna odrobinke galki muszkatolowej i wymieszac. wystudzic. Kiedy ryzowa masa jest chlodna, ubic kremowke z cukrem, polaczyc z ryzem i wylozyc do salaterek(jub jedenj duzej). Wkladamy calosc do lodowki na kolejne 2-3 godziny.
Przed podaniem posypac lekko cynamonem.
Mozna do tego zrobic sos wisniowy z mrozonych lub swierzych wisni, ktore zagotowujemy z cytryna i cukrem .Nastepnie po 5 minutach cytryne wyciagamy, wlewamy miksture maczna do zagesczenia i gotujemy jeszcze przez chwileczke. Goracym sosem polewamy pudding,
Osobiscie ja lubie tylko taka niewelka kapke sosu bo jedzenie samego puddingu z cynamonem to przyjemnosc sama w sobie
Smacznego!!
P.S Do puddingu mozna tez dawac rodzynki, wiorki kokosowe, i podawac z crumble zrobionym z owocow egzotycznych jak mango i ananas.