- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z książki "Kuchnia żydowska" z serii Z kuchennej półeczki E/Wolf-Cohen
ciasto: *
ok 280dg mąki ( + trochę do podsypania)
1/2 łyżeczki soli ( oraz trochę do gotowania)
2-3 jajka (roztrzepane)
Z podanych składników wyrobić ciasto dodając na pocz. ok 2/3 jajek, jeśli będzie się wydawać za twarde i za suche dodawać stopniowo pozostałe jajka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe odłożyć pod przykryciem na ok 1/2 godz.
* ja przyznaję, że ciasto dziś zrobiłam po swojemu: tylko mąka i woda
farsz:
ok 225 dag wołowiny ( gotowanej lub surowej mielonej*)
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku (ja pominęłam, za to dodałam trochę czosnku).
1 jajko.
mięso i cebulę włożyć do malaksera i pulsacyjnie rozdrobnić, ale nie doprowadzając do powstania pasty. Dodać koperek, jajko, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
* ja miałam surową mieloną wołowinę, którą przed miksowaniem wraz z cebulą podsmażyłam na oleju.
Ciasto pokroić w kwadraty o oboku 5x5 cm. Nakładać na każdy ok 1/2 łyżeczki farszu, sklejać w trójkąty. Gotować partiami w osolonym wrzątku.
Podawać z rosołem lub inną czystą zupą.
Moje dzisiaj idą do zamrożenia, a za tydzień pojadą na spotkanie z przyjaciółmi pod hasłem "kuchnia żydowska"gdzie będą jedzone właśnie z rosołem.
ciasto: *
ok 280dg mąki ( + trochę do podsypania)
1/2 łyżeczki soli ( oraz trochę do gotowania)
2-3 jajka (roztrzepane)
Z podanych składników wyrobić ciasto dodając na pocz. ok 2/3 jajek, jeśli będzie się wydawać za twarde i za suche dodawać stopniowo pozostałe jajka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe odłożyć pod przykryciem na ok 1/2 godz.
* ja przyznaję, że ciasto dziś zrobiłam po swojemu: tylko mąka i woda

farsz:
ok 225 dag wołowiny ( gotowanej lub surowej mielonej*)
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku (ja pominęłam, za to dodałam trochę czosnku).
1 jajko.
mięso i cebulę włożyć do malaksera i pulsacyjnie rozdrobnić, ale nie doprowadzając do powstania pasty. Dodać koperek, jajko, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
* ja miałam surową mieloną wołowinę, którą przed miksowaniem wraz z cebulą podsmażyłam na oleju.
Ciasto pokroić w kwadraty o oboku 5x5 cm. Nakładać na każdy ok 1/2 łyżeczki farszu, sklejać w trójkąty. Gotować partiami w osolonym wrzątku.
Podawać z rosołem lub inną czystą zupą.
Moje dzisiaj idą do zamrożenia, a za tydzień pojadą na spotkanie z przyjaciółmi pod hasłem "kuchnia żydowska"gdzie będą jedzone właśnie z rosołem.

