Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Krewetki dla Reniuli 4 przepisy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 35559" data-attributes="member: 160"><p><strong>Makaron wstązki (tagliatelle, fettuccine</strong>...) </p><p>krewetki z zalewy (jesli masz mrożone to musisz je leciutko obgotowac, albo przelac wrzatkiem) </p><p>biale wino - kieliszek </p><p>śmietana </p><p>parmezan </p><p>pieprz </p><p>sól </p><p>oliwa </p><p></p><p>Sposób przygotowania: </p><p></p><p>Makaron gotowac w osolonej wodzie. </p><p>Na patelnię wlac oliwe, wrzucic odsączone krwetki, chwilkę podsmażyc, podlać winem. Odparować. Zalać smietaną. Wsypac starty parmezan. </p><p>Połaczyć z makaronem. Jeść natychmiast *</p><p></p><p>---- </p><p><strong>Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta </strong></p><p>Tagliatelle (tyle, żeby się najadły 2 głodne osóbki) </p><p>200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych) </p><p>3 łyżki śmietany (może być kremówka) </p><p>ok 100 g ricotty </p><p>kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu </p><p>łyżka różowego pieprzu </p><p>1 papryczka chilli (najlepiej świeża) </p><p>sól </p><p>pieprz </p><p>odrobina startego parmezanu </p><p>2 pomidory </p><p>Oliwa </p><p>masło </p><p>4 łyżki mleka </p><p>Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Krewetki mrożone rozmrozić (obgotowac), krewetki w zalewie osączyć i ew. opłukać. Makaron gotować. Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem , wrzucic pomidory i papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotowac pare minut. Jeśli całośc jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w której gotuje się makaron. Ricottę dokłądnie rozmieszac z mlekiem, całośc dodać do sosu pomodorowo - krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan. Wymieszać </p><p></p><p><strong>Koktajl </strong></p><p>Krewetki z zalewy ulożyc na sałacie (można w oddzielnych pucharkach), zalac sosem. </p><p>Sos: majonez + trochę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny, sól, pieprz. Całośc ma miec rożowo - łososiowy kolor. </p><p>Można udekorowac kaparami </p><p>całośc podawac schłodzoną. Sosem polać w ostatniej chwili </p><p></p><p><strong>Risotto z krewetkami </strong></p><p>ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie) </p><p>cebula </p><p>wino białe </p><p>wywar rybny </p><p>(masło (jeśli rispotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie lub rybne) </p><p>parmezan </p><p></p><p>przygotować rosół (od <strong>biedy</strong> może być z kostki), postawić na gazie, bo musi być gorący </p><p></p><p>cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwile (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany! </p><p>W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, w Twoim Reszka przypadku - krewetki ale polecam również ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi </p><p>Doprawiamy. </p><p></p><p>W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy. </p><p></p><p>*Istnieje szkoła mówiąca, że nie należy ryb i owoców morza łączyć z serem, ja tam czasami łączę</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 35559, member: 160"] [B]Makaron wstązki (tagliatelle, fettuccine[/B]...) krewetki z zalewy (jesli masz mrożone to musisz je leciutko obgotowac, albo przelac wrzatkiem) biale wino - kieliszek śmietana parmezan pieprz sól oliwa Sposób przygotowania: Makaron gotowac w osolonej wodzie. Na patelnię wlac oliwe, wrzucic odsączone krwetki, chwilkę podsmażyc, podlać winem. Odparować. Zalać smietaną. Wsypac starty parmezan. Połaczyć z makaronem. Jeść natychmiast * ---- [B]Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta [/B] Tagliatelle (tyle, żeby się najadły 2 głodne osóbki) 200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych) 3 łyżki śmietany (może być kremówka) ok 100 g ricotty kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu łyżka różowego pieprzu 1 papryczka chilli (najlepiej świeża) sól pieprz odrobina startego parmezanu 2 pomidory Oliwa masło 4 łyżki mleka Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Krewetki mrożone rozmrozić (obgotowac), krewetki w zalewie osączyć i ew. opłukać. Makaron gotować. Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem , wrzucic pomidory i papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotowac pare minut. Jeśli całośc jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w której gotuje się makaron. Ricottę dokłądnie rozmieszac z mlekiem, całośc dodać do sosu pomodorowo - krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan. Wymieszać [B]Koktajl [/B] Krewetki z zalewy ulożyc na sałacie (można w oddzielnych pucharkach), zalac sosem. Sos: majonez + trochę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny, sól, pieprz. Całośc ma miec rożowo - łososiowy kolor. Można udekorowac kaparami całośc podawac schłodzoną. Sosem polać w ostatniej chwili [B]Risotto z krewetkami [/B] ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie) cebula wino białe wywar rybny (masło (jeśli rispotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie lub rybne) parmezan przygotować rosół (od [B]biedy[/B] może być z kostki), postawić na gazie, bo musi być gorący cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwile (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany! W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, w Twoim Reszka przypadku - krewetki ale polecam również ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi Doprawiamy. W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy. *Istnieje szkoła mówiąca, że nie należy ryb i owoców morza łączyć z serem, ja tam czasami łączę [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Krewetki dla Reniuli 4 przepisy*
Top
Bottom