- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Przepis znalazłam tutaj. Zrezygnowałam z oleju sezamowego, a suszony imbir zastąpiłam świeżym. Podaję z moimi zmianami.
Składniki:
150-200 g krewetek (nie ważyłam, dałam ok. 14 sztuk mrożonych surowych)
2-3 ząbki czosnku (u mnie jeden, bo był bardzo duży)
suszona papryczka chili (miałam małe, dałam 2)
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru (muscovado)
kawałek imbiru - ok. 1 cm
1 łyżka oleju
Krewetki rozmrozić i osuszyć. Czosnek i imbir drobno posiekać, papryczkę zmiażdżyć nożem.
Olej rozgrzać w woku lub na patelni. Na rozgrzany olej wrzucić krewetki i smażyć, mieszając, aż zmienią kolor na różowy. Dodać pozostałe składniki (czosnek, imbir, papryczkę chili, sos ostrygowy, ocet i cukier), smażyć jeszcze 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Podawać z ryżem lub makaronem (u mnie makaron mie).
Nie wiem, czy wpisuję do dobrego działu, ale przepis znalazłam na stronie KuchnieOrientu.pl, dlatego też wpisuję tutaj. Jeśli źle wpisałam, to proszę o przeniesienie.
Składniki:
150-200 g krewetek (nie ważyłam, dałam ok. 14 sztuk mrożonych surowych)
2-3 ząbki czosnku (u mnie jeden, bo był bardzo duży)
suszona papryczka chili (miałam małe, dałam 2)
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru (muscovado)
kawałek imbiru - ok. 1 cm
1 łyżka oleju
Krewetki rozmrozić i osuszyć. Czosnek i imbir drobno posiekać, papryczkę zmiażdżyć nożem.
Olej rozgrzać w woku lub na patelni. Na rozgrzany olej wrzucić krewetki i smażyć, mieszając, aż zmienią kolor na różowy. Dodać pozostałe składniki (czosnek, imbir, papryczkę chili, sos ostrygowy, ocet i cukier), smażyć jeszcze 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Podawać z ryżem lub makaronem (u mnie makaron mie).

Nie wiem, czy wpisuję do dobrego działu, ale przepis znalazłam na stronie KuchnieOrientu.pl, dlatego też wpisuję tutaj. Jeśli źle wpisałam, to proszę o przeniesienie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: