Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kringle-norweski zawijaniec drozdzowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Vidarka" data-source="post: 824974" data-attributes="member: 3627"><p>[ATTACH=full]38558[/ATTACH]</p><p>Moj wypiek jest z budyniem waniliowym (ugotowanym na gesto,na pol litra mleka)</p><p>Mozna posypac dodatkowo rodzynkami, albo mielonymi migdalami.</p><p>Jest kilka wariantow kringli -moga byc w ksztalcie rolady,weza,zawijasa,&quot;rynienki&quot;.</p><p></p><p>Przepis na moj:</p><p></p><p>Ugotowac gesty budyn na pol litra mleka. Ostudzic.</p><p>Na ciasto:</p><p>4 dl mleka (lekko cieplego)</p><p>60 gr drozdzy (torebka suszonych)</p><p>180 gr masla</p><p>50 gr cukru</p><p>2 jajka</p><p>700 gr maki</p><p>Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac rozpuszczone maslo i reszte skladnikow-wyrobic porzadnie (ja robotem).</p><p>Przykryc ciasto i do cieplego miejsca na ok.godzine. Wyrobic jeszcze raz, rozwalkowac na prostokat (moj mial ok.60/30), rozsmarowac budyn (zostawiajac ok.3-4 cm od brzegow), posypac rodzynkami i zwinac rulon. Wylozyc do tortownicy (u mnie 30 cm) i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok.pol godz.</p><p>Posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac grubym cukrem i cynamonem. Piec w temp.180/200 st C ok. godz.</p><p>Poczekac az ostygnie i dopiero wtedy kroic, bo inaczej bedzie wygladal jak zakalec.</p><p></p><p>[ATTACH=full]38554[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]38555[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Vidarka, post: 824974, member: 3627"] [ATTACH=full]38558[/ATTACH] Moj wypiek jest z budyniem waniliowym (ugotowanym na gesto,na pol litra mleka) Mozna posypac dodatkowo rodzynkami, albo mielonymi migdalami. Jest kilka wariantow kringli -moga byc w ksztalcie rolady,weza,zawijasa,"rynienki". Przepis na moj: Ugotowac gesty budyn na pol litra mleka. Ostudzic. Na ciasto: 4 dl mleka (lekko cieplego) 60 gr drozdzy (torebka suszonych) 180 gr masla 50 gr cukru 2 jajka 700 gr maki Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac rozpuszczone maslo i reszte skladnikow-wyrobic porzadnie (ja robotem). Przykryc ciasto i do cieplego miejsca na ok.godzine. Wyrobic jeszcze raz, rozwalkowac na prostokat (moj mial ok.60/30), rozsmarowac budyn (zostawiajac ok.3-4 cm od brzegow), posypac rodzynkami i zwinac rulon. Wylozyc do tortownicy (u mnie 30 cm) i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok.pol godz. Posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac grubym cukrem i cynamonem. Piec w temp.180/200 st C ok. godz. Poczekac az ostygnie i dopiero wtedy kroic, bo inaczej bedzie wygladal jak zakalec. [ATTACH=full]38554[/ATTACH] [ATTACH=full]38555[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kringle-norweski zawijaniec drozdzowy
Top
Bottom