Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Krokiety naleśnikowe z soczewicą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 282581" data-attributes="member: 1177"><p>Składniki: </p><p>1 paczka soczewicy czerwonej (450g - oczywiście może być zielona, ale IMHO czerwona lepsza), </p><p>słonina z paseczkami zatopionego mięska (może być oczywiście boczek), </p><p>2 cienkie plasterki wędzonki boczkowej, </p><p>5 średnich cebul, </p><p>majeranek, </p><p>chilli, </p><p>pieprz </p><p></p><p></p><p>Cebulę, słoninę i wędlinę pokroić w dość drobną kostkę.</p><p>Soczewicę ugotować do miękkości (mniej niż 30 min.) w osolonej wodzie, odcedzić. U mnie się rozgotowała tracąc strukturę ziaren, więc nie musiałam jej rozgniatać. Dodać podsmażoną na rumiano słoninę i wędzonkę, oraz zeszkloną cebulę (wraz z aromatycznym tłuszczem spod smażenia). Wszystko razem wymieszać, dodając uprzednio przyprawy do smaku. Nie potrzeba jaj - całość farszu dobrze trzyma fason. </p><p></p><p>Usmażyć naleśniki (bez mleka, cukru, ale z odrobiną soli) na jasny kolor. </p><p>Faszerować farszem i zwijać w krokiety (najpierw zwinąć boki do środka, potem od góry zwinąć ku dołowi). Tak przyrządzone krokiety panierować w jaju i bułce, smażyć na piękny złoto-brązowy kolor. Podawać z ketchupem i warzywami konserwowymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 282581, member: 1177"] Składniki: 1 paczka soczewicy czerwonej (450g - oczywiście może być zielona, ale IMHO czerwona lepsza), słonina z paseczkami zatopionego mięska (może być oczywiście boczek), 2 cienkie plasterki wędzonki boczkowej, 5 średnich cebul, majeranek, chilli, pieprz Cebulę, słoninę i wędlinę pokroić w dość drobną kostkę. Soczewicę ugotować do miękkości (mniej niż 30 min.) w osolonej wodzie, odcedzić. U mnie się rozgotowała tracąc strukturę ziaren, więc nie musiałam jej rozgniatać. Dodać podsmażoną na rumiano słoninę i wędzonkę, oraz zeszkloną cebulę (wraz z aromatycznym tłuszczem spod smażenia). Wszystko razem wymieszać, dodając uprzednio przyprawy do smaku. Nie potrzeba jaj - całość farszu dobrze trzyma fason. Usmażyć naleśniki (bez mleka, cukru, ale z odrobiną soli) na jasny kolor. Faszerować farszem i zwijać w krokiety (najpierw zwinąć boki do środka, potem od góry zwinąć ku dołowi). Tak przyrządzone krokiety panierować w jaju i bułce, smażyć na piękny złoto-brązowy kolor. Podawać z ketchupem i warzywami konserwowymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Krokiety naleśnikowe z soczewicą*
Top
Bottom